Clădiri cu emisii zero. A fost aprobată Directiva UE care va schimba din temelii sectorul construcțiilor în următorii ani

Consiliul Uniunii Europene (UE) a aprobat, vineri, o directivă privind performanța energetică a clădirilor, potrivit căreia toate clădirile noi trebuie să aibă zero emisii, până în 2030, urmând ca până în 2050, în UE să existe doar clădiri cu zero emisii.

Pentru clădirile nerezidențiale, directiva introduce standarde minime de performanță energetică care garantează că aceste clădiri nu depășesc cantitatea maximă specificată de energie primară sau finală pe care o pot utiliza anual pe m2, se precizează într-un comunicat de presă transmis de Consiliul UE.

Potrivit sursei citate, acest lucru va duce la o eliminare treptată a clădirilor nerezidențiale cu cele mai proaste performanțe.

Totodată, se menționează în comunicat, statele membre pot alege să scutească de la aceste reguli anumite clădiri, cum ar fi clădirile istorice, lăcașurile de cult sau clădirile deținute de forțele armate.

Totodată, pentru a decarboniza sectorul clădirilor, planurile naționale de renovare a clădirilor vor include o foaie de parcurs în vederea eliminării treptate a cazanelor pe bază de combustibili fosili până în 2040.

Ce urmează

Directiva urmează să fie semnată și publicată în Jurnalul Oficial al UE. Statele membre vor avea la dispoziție doi ani pentru a încorpora dispozițiile directivei în legislația națională.

Pe același subiect

Parlamentul European a aprobat planul pentru DECARBONIZAREA sectorului clădirilor. La ce să ne așteptăm în următorii ani

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost