Experiment social? Cum arată magazinul fără angajați, unde ești controlat de AI prin mii de senzori și camere de luat vederi

Retailerul francez Auchan a dechis, săptămâna trecută, în București, un magazin complet automatizat, unde angajații au fost înlocuiți de un sistem controlat de AI, bazat pe senzori și camere de luat vederi.

Accesul în magazin se face pe bază de cod QR, iar clienții nu trebuie să scaneze sau să plătească produsele la casă, după cum a anunțat, recent, RostOnline.

Mai multe despre cum funcționează acest magazin am aflat dintr-un reportaj realizat de Retail.ro.

Așadar, totul începe cu o aplicație, care generează un cod QR, prin care este asigurat accesul în magazin. După ce produsele sunt luate din raft, se iese din magazin. Totalul și bonul digital vor putea fi vizualizate în aplicație.

Potrivit reprezentanților Auchan, cei 3.000 de senzori, alături de camerele de luat vederi, transmit date către un sistem care, cu ajutorul inteligenței artificiale, înțelege că „persoana X a luat produsul Y de pe raft, dar și dacă se răzgândește asupra articolului și îl pune înapoi la raft”.

Magazinul este deschis non-stop, iar, pentru moment, pot intra maximum zece persoane deodată în incinta acestuia. Fiind încă în perioada de testare, Auchan a luat niște măsuri de siguranță în ceea ce privește gestionarea cumpărăturilor, notează sursa citată.

Auchan nu a stabilit un plan în privința deschiderii mai multor astfel de magazine. Compania va testa proiectul până la finalul anului și va lua o decizie în ceea ce privește investiția în alte unități similare.

 

 

 

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Experiment social? Cum arată magazinul fără angajați, unde ești controlat de AI prin mii de senzori și camere de luat vederi”

  1. Astfel de ” magazine” ar trebui BOICOTATE în mod extrem de serios, căci nu sunt deschise decît pentru Profit . Precum și în pregătirea orașelor de 15 minute.
    Nu există nici dram de interes pentru crearea de locuri de munca din partea patronilor acestora.
    În jur exista o multime de oameni care nu au nici măcar resursele de bază pentru existență , iar Auchan își deschide prăvălie cu zero angajați, zero cheltuieli de personal, probabil foarte aproape de zero impozit pe Profit, dar plină de camere de supraveghere.
    Cei care încurajează un astfel de comerț ar trebui să mai reflecteze privitor la scopurile ascunse – deși foarte vizibile ale acestuia , și să se gîndească că vine rapid ziua în care și ei vor fi înlocuiți cu AI , și că supravegherea video este proprie doar închisorilor.

Comentariile sunt închise.