Datoria publică a României a ajuns la un nivel record. Îndatorarea a depășit 52% din PIB

Datoria publică a României a crescut puternic în luna februarie, cu circa 40 de miliarde de lei, de la 801,69 miliarde lei în ianuarie la 841,29 miliarde lei, potrivit datelor analizate de Profit.ro.

Gradul de îndatortare din februarie se situează la 52,4% din PIB, în timp ce îndatorarea pentru ianuarie,, anunțată inițial la 50,2% din PIB, a fost revizuită la 49,9% din PIB. Guvernul a împrumutat mult în ianuarie și februarie, iar plățile mai mari la datorie sunt mai târziu în cursul anului, în timp ce în perioada următoare va fi majorată și baza de calcul a îndatorării (în PIB al ultimelor patru trimestre, la care se face raportarea, primul trimestru din acest an va înlocui primul trimestru din 2023). Gradul de îndatorare a mai depășit în trecut, în mai multe rânduri, pragul de 50% din PIB, pentru perioade scurte.

Guvernul estimează, în cea mai recentă Strategie Fiscal-Bugetară, un grad de îndatorare de 48,7% din PIB pentru finele anului 2024, urmat de 49,9% din PIB în 2025 și 50,6% din PIB în 2026.

Peste 50% din PIB, Guvernul ar trebui să adopte automat unele măsuri de reducere a cheltuielilor, pentru a ține deficitul sub control, dar derogările pe care autoritățile și le dau în mod frecvent de la Legea responsabilității fiscal-bugetare au redus ca importanță existența în lege a acestei prevederi de stabilizare. De asemenea, depășirile pragului de 50% , înregistrate în mai multe rânduri în ultimii ani, au fost toate temporare și de scurtă durată, iar Guvernul a preferat să transmită că preferă să stimularea economiei prin investiții (și creșterea PIB, baza de raportare) pentru a ține sub control gradul de îndatorare.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „Datoria publică a României a ajuns la un nivel record. Îndatorarea a depășit 52% din PIB”

  1. Mă miră faptul că soluția , deși cea mai evidentă pentru anihilarea acestei situații , nu este absolut de loc luată în calcul , ci dimpotrivă , ignorată ca și cînd nu ar exista : anume abandonarea sistemului monetar actual , în totalitate artificial , adică Fiat, și introducerea sistemului monetar propriu, real, stabil, în care să se bată monedă națională care să se sprijine pe aur și argint și nu pe PIB care este o altă înșelătorie, iar circulația hirtiilor emise de băncile centrale private să fie întreruptă definitiv.
    În acest fel s-ar pune capăt tuturor relelor care bîntuie țara și neamul acesta de mai bine de o sută de ani .
    Cu riscul asumat de a deveni ținta răzbunării feroce a rețelei mafiote bancare internaționale, dar și cu certitudinea că vom elibera urmașii noștri de sclavia monetară adusă de banii de hîrtie și de ” moneda ” digitală .

  2. Datoria publica a Romaniei a ajuns la 52,4% din PIB sub guvernarea PSD-PNL si a USR. Acestor trei partide ar trebui sa li se interzica participarea la alegeri.

Comentariile sunt închise.