Destăinuirea unei feministe: Feminismul m-a trădat atât pe mine, cât și generația mea

Destăinuirea unei feministe din Marea Britanie, în vârstă de peste 50 de ani: Sunt necăsătorită, fără copii și traiesc singură. Feminismul m-a trădat atât pe mine, cât și generația mea.

În fiecare luni mă întâlnesc cu un grup de prietene într-un restaurant londonez. Ne așezăm la o masă lângă fereastră și discutăm despre viața noastră. Avem multe lucruri în comun. Toate avem peste 50 de ani, avem studii superioare și cariere de succes. Dar există un vid în viața noastră. Suntem necăsătorite și fără copii.

Simt din ce în ce mai mult, la fel ca mulți dintre apropiații mei, că feminismul a trădat generația noastră. Am crescut cu convingerile sale. Am fost hrănite cu forța cu ideile sale.

Până la vârsta de 13 ani, cadourile de Crăciun de la mătușa mea erau cărți scrise de Gloria Steinem și Simone de Beauvoir, considerată mama feminismului modern. (Mătușa mea a fost una dintre acele militante care au perturbat faimosul concurs Miss World din 1970).

Eroina noastră a fost Margaret Thatcher, care, deși ar fi negat, era o feministă de facto. Am întâlnit-o pe Lady Thatcher în casa răposatului meu tată (tatăl meu a fost politicianul Woodrow Wyatt) când aveam 15 ani. A fost prima noastră femeie prim-ministru și, după ce am făcut cunoștință, a început să-mi explice cum este viața.

Esența discursului ei ar fi fost întâmpinată cu osanale de fiecare feministă a epocii: în concluzie, cariera unei femei este mult mai importantă decât relațiile ei cu sexul opus.

La școala mea privată am fost educate în mod similar în ceea ce privește căsătoria și feminitatea.

Una dintre prietenele mele necăsătorite de la școală își amintește: „Profesorii mei m-au făcut să mă simt ca și cum căsătoria ar fi fost rușinoasă. Una dintre profesoare m-a tachinat odată pentru că mă uitam la o revistă pentru mirese, era o feministă care demoniza bărbații.”

Amândouă ne amintim că ni s-a spus că „noi nu gătim, noi gândim”. Acest lucru este foarte bun atunci când ești tânăr și aspiri la măreție, dar nu toate fetele cresc și ocupă posturi de directori sau judecători ai Înaltei Curți, lucru pe care feminismul a uitat în mod periculos să ni-l spună.

Din punct de vedere istoric, argumentul feminist a avut punctele sale. Pe vremuri, când femeile erau legate mai întâi de tații lor și apoi de soții lor, duceau vieți de neinvidiat. Dar dacă o femeie avea o educație bună, ea putea avea un trai confortabil și putea rămâne independentă de aprobarea bărbaților. Când dorința de căsătorie și copii o copleșea, aproape sigur își pierdea slujba. Dar lumea s-a schimbat acum într-un mod pe care feministele timpurii l-ar găsi de neînțeles. Uneori cred, la fel ca și prietenii mei, că Occidentul a depășit filosofia feministă și că aceasta a devenit dăunătoare.

La ce ne-a dus feminismul pe noi, femei singure de peste 50 de ani?

Una dintre cauzele principale ale nefericirii este sentimentul că cineva nu este iubit, în timp ce traiul alături de cineva și sentimentul de a fi iubit promovează fericirea mai mult decât orice altceva.

10% dintre femeile britanice de peste 50 de ani nu s-au căsătorit niciodată și trăiesc singure, ceea ce nu este nici plăcut, nici sănătos.

Prietena mea Sally, o femeie minunată de 55 de ani, mi-a spus odată: „Mă simt în mod constant nedorită ca femeie, deoarece feminismul ne-a învățat că femeia tradițională este un stereotip inventat de bărbați pentru a ne ține sub control. În consecință, am fost împotriva bărbaților până la punctul de a-i alunga. Acum, plătesc pentru asta.”

Potrivit unui studiu recent realizat de un institut medical american, singurătatea este principala cauză a depresiei în rândul femeilor de vârstă mijlocie. Ar trebui să știu, deoarece recent am căzut pradă neiertătorului malaxor al bolilor mintale. Multe dintre prietenele mele singure suferă de depresie, rezultat al unei existențe solitare.

În plus, este o axiomă faptul că două venituri sunt mai bune decât unul, iar multe dintre femeile necăsătorite pe care le cunosc lucrează în profesii nu foarte bine plătite.

„Feminismul m-a convins că independența financiară este idealul, dar în practică acest lucru este realizabil doar dacă gestionezi un fond mutual sau ești capabilă să scrii romane best-seller.”

La fel de deprimant, multe femei singure simt că au eșuat în viață. Departe de a ne face puternice, feminismul ne-a făcut nesigure.

„Cariera mea a stagnat, nu m-am căsătorit niciodată și mă simt lipsită de valoare ca persoană”, observă frumoasa mea prietenă Rachel, în vârstă de 53 de ani. Încrederea de sine vine mai mult decât orice altceva din obișnuința de a primi dragoste, în special de la sexul opus. Femeia cu soț și copii acceptă afecțiunea lor ca o lege a naturii, care este de mare importanță pentru sănătatea mintală și succesul ei.O altă prietenă din grupul nostru a spus: „Am fost condiționată să nu am obligații, în special copii. Sau cel puțin să aștept până când am o carieră, dar acum sunt prea bătrână și nu mai pot avea copii.”

Feminismul cu care am fost hrănită cu lingurița în tinerețe a făcut greșeala de a le spune femeilor să se comporte și să gândească ca bărbații. Această eroare a fost una gravă pentru care plătesc femeile ca mine.

Este timpul pentru o resetare culturală. S-ar putea să fie prea târziu pentru mine și prietenele mele, dar feminismul nu trebuie lăsat să distrugă și viețile generațiilor viitoare.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost