Patronatul Antreprenorilor Contabili din România (PACR) anunță că pe 8 iulie va avea loc un protest pentru eliminarea e-TVA, potrivit unui mesaj publicat pe Facebook, anunță Economedia.ro.
„Ne confruntăm cu un moment critic pentru viitorul nostru economic. Abuzurile legislative și măsurile fiscale opresive afectează fiecare antreprenor, economist, contabil și contribuabil din această țară. Este timpul să ne ridicăm împotriva acestor nedreptăți și să cerem schimbări fundamentale. Scopul nostru principal este eliminarea E-TVA și oprirea dictaturii fiscale exercitate prin ordonanțe de urgență emise noaptea.
Mai mult, este vital ca vocea noastră să fie auzită și să participăm activ la masa negocierilor cu Ministerul de Finanțe. Dorim un dialog constructiv și implicarea noastră directă în procesul de luare a deciziilor care ne afectează viețile și afacerile. Pentru a atrage atenția și a exercita presiune reală asupra autorităților, avem nevoie de participarea voastră. O prezență masivă la marșul de protest va transmite un mesaj puternic: nu mai tolerăm nedreptățile și cerem acțiuni imediate”, transmite PACR.
Protestul va începe în piața Victoriei și se va deplasa către ANAF și Ministerul Finanțelor. PACR transmite că protestul nu este doar despre fiscalitate, ci despre dreptate și transparență în guvernare. „Este despre a ne asigura că avem un cuvânt de spus în deciziile care ne afectează viețile”.
Context.
Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, fără consultare publică prealabilă, două Ordonanțe de Urgență (OUG), respectiv OUG 69 și OUG 70 din data de 21.06.2024.
OUG 69 vizează introducerea e-Factura în tranzacțiile B2C către clienți persoane neimpozabile (inclusiv persoane fizice), opțional de la 1 iulie 2024 și obligatoriu de la 1 ianuarie 2025.
OUG 70 vizează introducerea decontului precompletat de TVA de la 1 august 2024.
Guvernul a adoptat în ședința de vineri o ordonanță de urgență prin care introduce decontul precompletat e-TVA, de la data de 1 august 2024. Firmele vor primi de la ANAF acest decont precompletat cu date și informații conținute în sistemele informatice ale Ministerului Finanțelor. Ele trebuie să verifice datele și informațiile precompletate și să stabilească dacă sunt în concordanță cu operațiunile impozabile realizate și starea de fapt fiscală. Ulterior, firmele vor fi obligate să transmită acest document în fiecare lună, până la data de 20 a lunii, prin Spațiul Privat Virtual. Scopul acestei măsuri este de combatere a fraudei prin prevenirea situațiilor de completare eronată a decontului.
- Alegeri prezidențiale în Republica Moldova - 3 noiembrie 2024
- Patriarhul României, mesaj de compasiune și solidaritate cu poporul sârb, după tragicul accident de la Novi Sad - 2 noiembrie 2024
- Tragedie în Serbia. Cel puțin 14 oameni au murit, după ce acoperișul unei gări din Novi Sad s-a prăbușit - 2 noiembrie 2024
Era și timpul Desteptarii !