Joi, 13 iunie 2024, de Praznicul Înălțării Domnului, eroii neamului au fost pomeniți la Mănăstirea Eroilor din satul Stoianovca-Țiganca din Basarabia, cu prilejul hramului acestui așezământ monahal.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de PS Părinte, Episcopul Basarabiei de Sud, împreună cu PS Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, înconjurați de un ales sobor de preoți.
În cuvântul de învățătură intitulat „Cum ne ajuta eroii neamului sa ne păstram libertatea, demnitatea și unitatea?”, PS Macarie a prezentat sensul duhovnicesc al acestui praznic împărătesc și importanța sa în iconomia mântuirii neamului omenesc, cât și importanța cinstirii eroilor care s-au jertfit pe câmpurile de luptă pentru libertatea, demnitatea și unitatea poporului.
„Aici, frații noștri s-au jertfit eroic, în Al Doilea Război Mondial. Peste 1000 de soldați sunt înmormântați aici, la Țiganca, însă sunt câteva mii care s-au jertfit aici, dincoace de Prut, pentru libertatea și demnitatea Bisericii, pentru demnitatea și libertatea patriei, pentru libertatea și demnitatea noastră.
Eroii au murit în picioare, și-au păstrat verticalitatea și ne îndeamnă și pe noi să avem aceeași coloană vertebrală, să nu fim încovoiați și ipocriți, ci să fim liberi, demni, drepți și curajoși, asemenea lor.
Spune poetul că „toți suntem cu o moarte datori, dar una este leu să mori sau câine înlănțuit.” Pe eroi îi numim și pui de lei, așa sună și răsună, acum de Înălțare, Imnul Eroilor”, a spus PS Macarie.
La rândul său, chiriarhul locului, PS Părinte Veniamin, a evidențiat jertfa sângeroasă a armatei române pentru eliberarea Basarabiei din anul 1941, unde în preajma actualei mănăstiri s-au jertfit pe câmpul de luptă peste 10.000 de soldați români, potrivit unui comunicat transmis de Episcopia Basarabiei de Sud.
Potrivit sursei citate, parte din aceștia, în număr de peste 1000 au fost îngropați în cimitirul de onoare al eroilor români din curtea mănăstirii, dar care în perioada sovietica s-a încercat uitarea și ștergerea amintirii lor, în acest loc fiind construită o fermă de porci. Dumnezeu însă a lucrat în chip minunat, iar peste ani, pe aceste meleaguri vorbindu-se din nou limba română, promovându-se valorile identitare și spirituale ale neamului, dar mai ales cinstindu-se eroii care au luptat pentru aceste idealuri.
- Sute de oameni au semnat MANIFESTUL CELOR CARE CRED ÎN ROMÂNIA, în doar câteva zile de la lansare - 5 noiembrie 2024
- Simulacru de audiere a Roxanei Mînzatu în Parlamentul României - 5 noiembrie 2024
- Pr. Adrian Agachi: Elevii trebuie să știe că viața sexuală nu este un fapt încercat din curiozitate, din cauza unei stări avansate de ebrietate sau a ignoranței. De ce este nevoie de „EDUCAȚIE PENTRU FAMILIE” în școli - 5 noiembrie 2024