Joi, 1 august, în calendarul ortodox este prăznuită Scoaterea Sfintei Cruci, sărbătoare care amintește de o rânduială mai veche a Bisericii din Constantinopol.
În ziua de 1 august, un fragment din lemnul Sfintei Cruci era scos din Paraclisul Palatului imperial şi purtat în procesiune spre Biserica „Sfânta Sofia”, unde rămânea spre cinstire până la 14 august, când era readus la palat, notează Ziarul Lumina.
Această rânduială bisericească era legată de apariţia pe cer a Sfintei Cruci, înainte de lupta de la Podul Milvius a Sfântului Împărat Constantin cel Mare, dar şi de descoperirea lemnului Sfintei Cruci la Ierusalim de către Sfânta Elena Împărăteasa.
O altă tradiţie spune că sărbătoarea este legată de o victorie a împăratului bizantin Manuel I Comnen (1143-1180) împotriva turcilor, care i-a biruit pe aceştia cu puterea Sfintei Cruci.
Tropar Glasul 1
Mântuieşte, Doamne, poporul Tău şi binecuvintează moştenirea Ta. Biruinţă binecredincioşilor creştini asupra celui protivnic dăruieşte şi cu Crucea Ta păzeşte pe poporul Tău.
- 9 noiembrie. Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina - 8 noiembrie 2024
- După Germania și Franța, Suedia reintroduce controlul la frontiera internă. Anunțul MAE - 8 noiembrie 2024
- ANSVSA înăsprește regulile pentru țăranii români. Ce condiții trebuie să îndeplinească cei care vor să vândă zacuscă și dulceață din gospodărie - 8 noiembrie 2024