După proiectul pivind număr de identificare digitală, ministrul Marcel Boloș anunță că Declarația Unică urmează să fie înlocuită cu o Declarație Unică Digitală sau Inteligentă.
Anunțul a fost făcut, în exclusivitate, pentru Profit.ro.
Potrivit ministrului Boloș, noua declarație va fi una precompletată și cu calcule deja făcute, în baza informațiilor pe care documentul le va extrage, în cazul fiecărui contribuabil, din toate modulele și bazele de date ale ANAF, cum ar fi e-Factură, e-TVA, e-Transport.
„Am avut o întâlnire cu mediul de afaceri referitor la Declarația Unică Inteligentă. Nu am avut o definitivare a terminologiei, dar așa intenționăm să îi dăm denumirea, Digitală sau Inteligentă. Aduce o serie de noutăți. Înlocuiește Declarația Unică actuală și, înainte de toate, se elimină estimatul, adică nu mai depui o declarație cu estimatul pentru următoarea perioadă.
Apoi, în conținutul Declarației sunt proceduri care vor fi automatizate, precompletări, calcule în interiorul Declarației. Declarația Unică Inteligentă va avea asigurată interoperabilitatea cu bazele noastre de date, cu modulul e-Factura, cu e-TVA, cu modulul e-Transport. Asta ar însemna că pe partea de cheltuieli, modulul e-Factura având toate datele pentru cheltuielile înregistrate, practic ar trebui să existe o corelare între datele din Declarația Unică Inteligentă și valoarea facturilor înregistrate în e-Factură.
Dacă o persoană fizică a făcut o achiziție și are o cheltuială înscrisă în Declarația Unică, atunci, dacă acea cheltuială a făcut-o pe persoană fizică, se vede în e-Factură. Venitul net asupra căruia se plătește impozitul nu mai este stabilit prin declararea acestui venit de către persoana fizică, ci pur și simplu extragem datele. Va fi precompletat și vei putea modifica dupa aceea, cu justificările de rigoare”, a declarat ministrul Finanțelor pentru Profit.ro.
Potrivit acestuia, noua declarație va intra în vigoare din 2026.
„Declarația Unică Unică Digitală posibil de aplicat cu veniturile aferente anului 2025, deci undeva în mai 2026 le vedem operaționale aceste declarații. În 2025 vrem să avem tranzitoriu Declarația Unică Digitală cu eliminarea estimatului. Ar fi în favoarea PFA. Apoi, în următorul an să fie operațional tot”, a spus ministrul.
Totodată, Declarația Unică Digitală va fi utilizată și pentru românii care vor folosi sistemul de credit fiscal, dar numai secțiunea de cheltuieli.
Pe același subiect:
- Nivelul Dunării crește alarmant. Ungaria și Slovacia, în alertă. Debitul fluviului se va dubla în următoarele zile și în România. Nicio reacție de la guvern - 19 septembrie 2024
- Misiunea UE pentru „neutralitate climatică” se extinde în România. Lista celor 16 orașe înscrise în program - 19 septembrie 2024
- Europarlamentarul Claudiu Târziu (AUR), apel în plenul Parlamentului European pentru sprijinirea României, în contextul inundațiilor - 18 septembrie 2024
În acest fel nu va mai scăpa nici o oaie netunsa . Vor scăpa în schimb Rechinii Mari , despre care nu se suflă nici un cuvînt în afirmațiile făcute de MINISTRUL TAXELOR ȘI IMPOZITELOR pentru Mase .
Ceea ce mă alertează pe lîngă faptul că ni se impune cu atîta ardoare Digitalizarea , este acela că toate datele se vor extrage din baza de date preexistenta în mod informatic , mod pe care ministrul taxelor îl alinta cu adjectivul „Inteligent ” , insultindu-mi astfel propria inteligență și coborindu-ma la un nivel inferior celui al unui program de calculator .
Faptul că ” munca ” va fi făcută de mașini mă determină să înțeleg că acestea vor lua locul oamenilor ce lucrează actualmente pe posturi – cu siguranță mai puțin inteligenți, în opinia trimisului zisului minister , și de care dînsul se poate debarasa fără a avea vreo remușcare .
Și cu aceștia, ce urmează să se facă?
Nu s-a spus nimic in această privință – în care domnește cel mai strict secret .