Întotdeauna va fi eminamente greșit a lua viața unui om, oricât de înaintată ar fi boala de care ar suferi, și, nu mai puțin, a-l priva de medicația sau îngrijirea indispensabile, grăbindu-i astfel sfârșitul, a transmis, vineri, europarlamentarul Claudiu Târziu, președinte al CNC AUR și lider al delegației partidului în Parlamentul European.
Declarația a fost făcută în contextul morților suspecte de la Spitalul „Sf. Pantelimon”, precum și ca reacție la afirmațiile psihiatrului Gabriel Diaconu, consilier onorific al ministrului Sănătății.
Reamintim că Gabriel Diaconu a afirmat că „o secție ATI ca salon de paliație contrazice însăși menirea terapiei intensive”, iar decizia unui medic de a întrerupe sau diminua tratamentul unei persoane astfel încât să fie eliberat un pat, pe care să îl ocupe un alt bolnav cu șanse aparent mai mari de supraviețuire, ar fi legitimă și un „troc” care ar trebui acceptat, după cum a relatat RostOnline.
„Ceea ce presa a dezvăluit despre modul în care ar fi avut loc crimele – să le spunem pe nume – de la Spitalul Sf. Pantelimon din București m-a înfiorat. Ce fel de medic este acela care comite asemenea monstruozități? Aceste fapte indică o profundă lipsă de omenie și reprezintă o gravă încălcare a angajamentului unui medic de a-și consacra viața în slujba umanității și de a păstra respectul deplin pentru viață. A nu ucide este un imperativ moral pe care nimeni, indiferent de calitatea în care se află, de pregătirea intelectuală sau de calificarea sa profesională, nu are dreptul de a-l încălca.
Unii insinuează că ar exista un «drept la eutanasie». Așa ceva nu există, iar eutanasia în sine este inacceptabilă. Dincolo de aspectele de ordin juridic, legislația noastră penală incriminând fără echivoc această formă de ucidere, există considerente morale esențiale. Viața este sacrosanctă. A o curma sau a înlesni scurtarea acesteia este un păcat cumplit, nicidecum un «troc» acceptabil”, a declarat, într-un comunicat primit pe adresa redacției, europarlamentarul Claudiu Târziu.
„Cinismul și lipsa de umanitate ale decidenților și anumitor cadre medicale sunt cutremurătoare. Demisia sau demiterea de urgență atât a ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, cât și a managerului de la Sf. Pantelimon, Bogdan Socea, care consideră că un bolnav de la ATI reprezintă «un deficit bugetar pentru spital», se impun de urgență!”, a subliniat Claudiu Târziu.
Pe același subiect:
- Guvernul a aprobat două proiecte MApN privind controlul spațiului aerian național și desfășurarea operațiilor militare pe timp de PACE - 13 decembrie 2024
- Arhimandritul Iustin Miron de la Mănăstirea Oașa este noul stareț al Mănăstirii Nicula - 12 decembrie 2024
- Europarlamentarul Claudiu Târziu (AUR): Cer membrilor CNA să înceteze acțiunile de intimidare a jurnaliștilor care îndrăznesc să critice actuala putere - 12 decembrie 2024
Desigur că deficiența în paturi de spital nu justifică crima , acest lucru este incontestabil. Citatele date din afirmațiile făcute de individul ce reprezintă administrația spitalului și ale celui ce ” consiliază ” ministerul sănătății ( de ce un psihiatru? Suntem considerați cu toții bolnavi psihic? Sau e doar ministrul ? ) sunt într-adevăr monstruoase.
Ministerul sănătății, știind că nu poate crește oferta sa de paturi în anumite secții spitalicești ar fi putut să deschidă centre de îngrijiri de durată lungă pentru aceia dintre bolnavi a căror ședere prelungită în aceste secții spitalicești crează dificultăți în gestionarea cazurilor grave acute.
Dar ministerul preferă să închidă ochii și să se dezinterese de problemele MAJORE ale sistemului de sănătate care a rămas doar o cochilie goală, lipsită de conținut.
În ce privește eutanasia, situația este extrem de delicată . Desigur că realizarea acesteia pentru a goli un pat este indiscutabil o crimă.
Rămîne însă de știut care este și varianta doctorilor incriminati, pe aceasta încă nu am auzit-o.
Ori poate că jurămîntul deontologic nu se mai depune , și ca atare doctorii nu se mai simt legați prin nimic de pacienți, aceștia devenind doar numere înscrise în calculatorul spitalului .
Și, pe lîngă toate acestea , nimeni nu a vorbit despre Protocoalele obligatorii , nici un doctor în spital nemaiputînd să facă cum crede el că e mai bine, ci se află sub constrîngerea aplicării acestora, orbește.