Eurodeputații vor cere marți statelor membre ale UE să accepte România și Bulgaria ca membri cu drepturi depline ai spațiului Schengen, fără alte întârzieri, anunță Euractiv.
În cadrul unei dezbateri cu Comisia Europeană care va avea loc marți după amiază, eurodeputații urmează să solicite Consiliului finalizarea rapidă a procesului de aderare completă a României și Bulgariei la zona de liberă circulație Schengen.
Controalele la frontierele maritime și aeriene dintre cele două țări și celelalte state membre Schengen au fost eliminate în martie 2024 însă verificările la frontierele terestre continuă să fie aplicate.
Toate statele membre ale UE, cu excepția Bulgariei, Ciprului, Irlandei și României, fac parte din zona de liberă circulație Schengen, care include și Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein.
Parlamentul European a susținut în mod repetat aderarea Bulgariei și României la Schengen, cele mai recente rezoluții în acest sens fiind adoptate la 18 octombrie 2022 și 12 iulie 2023.
De asemenea, PE a cerut Consiliului să asigure aderarea celor două state membre fără alte întârzieri.
Acordul de la Budapesta
Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, și prim-ministrul Bulgariei, Dimitar Glavchev, au declarat recent presei că se așteaptă la o decizie a Consiliului privind aderarea completă a României și Bulgariei în curând, aceasta urmând să fie pusă în aplicare în primele luni ale anului 2025.
Ulterior, Ungaria a făcut public textul acordului de la Budapesta, din 22 noiembrie, unde miniștrii de interne din Bulgaria, România, Austria și Ungaria au semnat o declarație comună privind intrarea în Spațiul Schengen: După aderare, Bulgaria și România vor continua controalele la frontierele terestre pentru cel puțin 6 luni, în timp ce controalele dintre Bulgaria și Grecia vor dispărea, se arată în document, potrivit G4Media.
„Pentru a atenua potențiala modificare a tiparelor migratorii care ar putea apărea ca o consecință imediată a absenței frontierelor interne, să continue să efectueze controale la frontiere în conformitate cu articolul 25, alineatul (1), litera (a), din Regulamentul (CE) nr. 25a alineatele (4) și (5) din Codul frontierelor Schengen la frontierele terestre dintre Ungaria și România și dintre România și Bulgaria pentru o perioadă inițială de cel puțin șase luni, pentru a preveni orice amenințare gravă la adresa ordinii publice sau a securității interne”, se mai arată în documentul citat.
Documentul mai prevede ca eforturile comune de combatere a migrației ilegale către Europa să continue în conformitate cu Declarația comună a Austriei, României și Bulgariei din 29 decembrie 2023.
De asemenea, în document se prevede continuarea sprijinirii Bulgariei în protejarea frontierei terestre externe a UE cu Turcia prin desfășurarea unui contingent multilateral de poliție format din 100 de polițiști de frontieră (Austria 15, Bulgaria 25, Ungaria 20 și România 40).
Obiectivul final este ca Bulgaria și România să adere la Spațiul Schengen până la 1 ianuarie 2025.
- Radio France: Alegătorii români nu sunt o turmă care votează orbește la recomandările TikTok. Alegerile din România arată furia împotriva partidelor sistemului și o profundă dorință de schimbare - 10 decembrie 2024
- Bruxelles/ Pactul european privind migrația și aderarea deplină a României și Bulgariei la Schengen, pe agenda Consiliului JAI din această săptămână - 10 decembrie 2024
- Electrica anunță o situație de criză/ Serverele instituției sunt nefuncționale, în urma unui atac cibernetic - 9 decembrie 2024
Ca in ” circul cu prosti ” , pai dupa ATATIA ANI COANE FANICA ? si de ce ACUM ? Pai cu doua zile inanite de alegeri prezidentiale ? dar vom vedea si circul si ” prostii ” care ne i-au de ” prosti ” , ca acum la votul democratic