Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) își exprimă îngrijorarea față de ascensiunea în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România a unui candidat populist, care fragilizează poziția democratică a țării, potrivit unui comunicat transmis de IICCMER.
„Călin Georgescu are un discurs izolaționist, care înseamnă închiderea granițelor și reintrarea noastră în sfera de influență a Rusiei, a lumii nedemocratice, în general. Acest tip de discurs populist introduce niște fracturi la nivelul mentalului social, o graniță între «cei buni» și «cei răi».
Semințele acestui tip de discurs au fost sădite imediat după 1990, când am avut valuri de populism care se alimentau din nostalgia național-comunistă, care, la rândul ei, prelua un discurs vehiculat în perioada interbelică de către fasciștii români, de către legionari și de către o parte, cel puțin, din mediul intelectual, religios și social. Acest discurs a ajuns, iată, în straturile profunde ale societății. Este greșit să ne lăsăm seduși de mesianismul unui salvator care e prezent mereu în cultura politică din România, fie că vorbim de Corneliu Zelea Codreanu, fie că vorbim de Ion Antonescu sau de Nicolae Ceaușescu; trebuie să ne gândim cu mare atenție la viitorul tinerei generații, la viitorul copiilor noștri, atunci când ne lăsăm seduși de un discurs care nu e în niciun caz unul patriotic, ci de tip tribal, specific naționalismului extremist”, arată președintele IICCMER, Daniel Șandru.
IICCMER subliniază importanța predării în mod corect și onest a istoriei României de către profesori și abandonarea unei abordări triumfaliste asupra istoriei recente.
„Atunci când suntem toleranți cu cei care sunt intoleranți la adresa democrației și care folosesc procedurile și mijloacele democratice, putând în cele din urmă să ajungă la abolirea democrației însăși, ne dăm seama cât de importante sunt asumarea onestă a trecutului, cunoașterea a ceea ce a fost rău în trecutul nostru, într-un mod profund, care să însemne și analiză critică și reflexivă, renunțarea la tonalitatea triumfalistă în care le prezentăm copiilor noștri, elevilor noștri, studenților noștri, istoria noastră recentă, fie că vorbim de interbelic, fie că vorbim de totalitarismul comunist”, subliniază prof. univ. dr. Daniel Șandru.
IICCMER face un apel către forțele politice democratice din România și societatea civilă proeuropeană să conlucreze, astfel încât România să nu se mai întoarcă niciodată în marasmul totalitar pe care îl induce acest tip de suveranism și care e prezentat sub forma unei religii politice.
- La timpuri noi, oameni vechi. Jurnalista Oana Șlemco, de la făina de greieri, la vânătoarea de preoți - 10 decembrie 2024
- Radio France: Alegătorii români nu sunt o turmă care votează orbește la recomandările TikTok. Alegerile din România arată furia împotriva partidelor sistemului și o profundă dorință de schimbare - 10 decembrie 2024
- Bruxelles/ Pactul european privind migrația și aderarea deplină a României și Bulgariei la Schengen, pe agenda Consiliului JAI din această săptămână - 10 decembrie 2024
Serios?!…
Daniel Șandru are conceptii antiromanesti si antinationale. De ce nu ia atitudine cu anomalia din educatie unde elevi nu studiaza istoria Romaniei ci holocaustul evreiesc? Atitudinea lui Daniel Șandru este antinationala si trebuie demis din functia de Preşedinte IICCMER.
Poate ar trebui sa ne intrebam cine este domnul Daniel Sandru si doamna Lavinia Sandru , prin relatie de coincidenta de nume sau/si de familie in cauza si de unde ” se trag ei vorba romanului ” Dar este firesc , ca personale in cauza, sa inceapa ” atacul ” deoarece isi ” pierd statul de conducere asa zis democratica in folosul lor de grup financiar , Incepand cu ” infiintarea acestui Institut care nu are ” atributia de judeca comunismul in Romania , atat timp cat nu judeca ” comunismul ” in statul lor de ” influenta etnica , sociala si politica ” , prin chiar ” Primul doctrinar mondial al comunismului MARX ” etnicul lor .Dar , fiindca mereu exista un dar , se pare ca acum ” DAR DIN DAR SE FACE RAIUL ” prin alegerile noastre real suverane national economic . Vom vedea si cu Institutul in cauza , ce va spune timpul peste 10,20 de ani ca si la altii din E.C acum , exemple ” de democratii atunci „