Sfânta Matrona va fi sărbătorită, săptămâna aceasta, la Schitul Darvari din Capitală, care a primit recent un fragment din cinstitele sale moaște, anunță Basilica.ro.
Programul sărbătorii va debuta joi, 1 mai, la ora 17:00 cu Vecernia și Litia, urmate de Taina Sfântului Maslu.
Vineri, 2 mai, de sărbătoarea Sfintei Matrona, Utrenia va fi oficiată de la ora 08:00, după care va avea loc Sfânta Liturghie. Seara, de la ora 17:00, va fi cântat Paraclisul Sfintei Matrona.
Moaștele Sfintei Matrona sunt așezate în Paraclisul Sfinților Tămăduitori de la Schitul Darvari din Capitală. Alături de Sfânta Matrona, în paraclis se regăsesc moaștele Sfântului Siluan Athonitul și ale Sfântului Nichifor Leprosul.
Schitul Darvari- Paraclis Patriarhal se află pe strada cu același nume din Sectorul 2 al Capitalei.
Sfânta Matrona
Sfânta Matrona s-a născut în 1881, fiind ultimul copil al unei familii de țărani credincioși satul Sebino, regiunea Tula din Rusia. A fost aleasă de Dumnezeu înainte de a se fi născut. Numeroasele daruri primite de la Dumnezeu au fost pe măsura unei cruci deosebit de grele, pe care a dus-o cu smerenie și răbdare toată viața.
Cuvioasa Matrona nu numai că era oarbă, dar nu avea ochi deloc. Dumnezeu i-a dat în schimb darul vederii duhovnicești și al vindecărilor, care s-au manifestat încă din copilărie. În fața casei sale se formau rânduri de oameni care așteptau să primească vindecare de boli sau răspunsuri la problemele lor.
A trecut la cele veșnice în anul 1952, iar în 1998 moaștele sale au fost descoperite nestricate, răspândind bună mireasmă. A fost canonizată de Biserica Ortodoxă Rusă în 1999, iar cinstirea ei s-a extins în toată lumea ortodoxă, datorită nenumăratelor minuni săvârșite.
În anul 2018, Sfânta Matrona cea Oarbă a fost înscrisă în calendarul Bisericii Ortodoxe Române cu dată de pomenire în 2 mai.
Feluritele vindecări și minuni sunt povestite în cărți și în documentare. A fost în timpul vieții și este și după moarte o grabnică mijlocitoare la Dumnezeu, iar acest lucru se reflectă și în cuvintele sale – testament duhovnicesc: „Toți, toți să veniți la mine și să-mi povestiți necazurile voastre, de parcă aș fi vie, căci eu vă voi vedea, vă voi auzi și vă voi ajuta.”
Sfânta Matrona cea Oarbă este cunoscută în special pentru ajutorul oferit atât celor care vor să își întemeieze o familie, cât și femeilor care urmează să nască un copil.

- Primăria Capitalei a aprobat marșul LGBT pentru sâmbătă, 7 iunie, în ajunul Rusaliilor - 28 aprilie 2025
- Europarlamentarul Claudiu Târziu, înainte de alegerile prezidențiale de duminică: România se găsește în mijlocul unui uragan geopolitic ale cărui consecințe ar putea fi dramatice pentru unele națiuni din estul Europei - 28 aprilie 2025
- Sfânta Matrona va fi sărbătorită, în această săptămână, la Schitul Darvari din București - 28 aprilie 2025