Statul român și-a demonstrat din nou incapacitatea, după ce programul „Rabla pentru tractoare” a fost suspendat chiar în ziua lansării, luni, 12 mai.
Autoritatea Fondului pentru Mediu (AFM) a încercat să explice această decizie, invocând probleme tehnice din cauza suprasolicitării aplicației informatice, dar fără să excludă existența unui atac cibernetic, după cum a relatat RostOnline.
Ulterior, într-o intevenție video pe Facebook, ministrul Mediului, Mircea Fechet a anunțat că, cel mai probabil, în cursul zilei de marți vor fi identificate cauzele care ar fi dus la blocarea sistemului informatic.
Conform lui Mircea Fechet, este luată în calcul ipoteza ca numărul mare de utilizatori să fi blocat sistemul informatic, fiind efectuate 66.000 de descărcări de cereri și 1,3 milioane de accesări ale site-ului AFM.
„Acesta este probabil unul dintre motivele pentru care aplicația s-a oprit din a mai procesa aceste documente. În acest moment, colegii mei de la AFM, împreună cu cei de la Microsoft care asigură găzduirea bazelor de date pentru acest program, și cu cei mai buni experți, verifică ce anume s-a întâmplat, verifică cauzele, care au fost cauzele ce au generat această situație neplăcută pe care în niciun caz nu ne-am dorit-o. Eu cred că mâine, cel târziu, după ce vor continua și după ce vor termina tot acest proces de verificare, mâine vom știi exact ce anume a cauzat această situație și în această săptămână vom lua deciziile corecte pentru ca programul Rabla pentru Tractoare să meargă mai departe. Nu îl abandonăm, nu ne propunem să renunțăm la acest proiect pilot doar pentru că s-a întâmplat astăzi ce s-a întâmplat”, a declarat ministrul Mircea Fechet, potrivit AgroIntel.
Protestul fermierilor: Nu există temei legal!
Pe de altă parte, fermierii au inițiat o petiție prin care contestă anularea programului „Rabla pentru tractoare”, spunând că nu este legală. Fermierii solicită, de asemenea, revenirea asupra deciziei de anulare a inscrierilor în aplicația informatică a Programului Rabla pentru Tractoare.
Motivele contestației:
- La momentul transmiterii cererilor noastre, aplicația informatică a AFM a înregistrat dosarul interiorul perioadei oficiale de 25 minute și 52 secunde comunicata pe site-ul AFM.
- Lipsa unui temei juridic valid pentru anularea sesiunii.
- Nici Ordinul 1149/2025 și nici Ghidul de finanțare nu conțin dispoziții care să permită anularea retroactivă a unei sesiuni desfășurate valid.
- Principiul tratamentului egal și al încrederii legitime.
- Anularea arbitrară a unei sesiuni complet funcționale încalcă principiul tratamentului egal și creează un precedent periculos de nesiguranță juridică.
- Existența unui drept dobândit
- Art. 14 alin. (3) clarifică faptul că înscrierea este finalizată odată cu generarea numărului de înregistrare. Prin urmare, a fost dobândit un drept procedural care nu poate fi revocat arbitrar.
- Conform Ghidului de finanțare în vigoare (Ordinul 1149/2025), indisponibilitatea aplicației nu impune anularea sesiunii, ci doar prelungirea termenelor de depunere corespunzător duratei de nefuncționare (Art. 25 alin. 2). Prin urmare, anularea completă a sesiunii, după câteva minute de blocaje, pare excesivă și nealiniată cadrului legal.
„În plus, ne dorim să credem că decizia nu a fost influențată de faptul că anumite entități nu au reușit să finalizeze înscrierea în timp util. Ar fi regretabil ca o astfel de suspiciune, fie ea și nedemonstrată, să planeze asupra unui program destinat sprijinirii transparente a micilor fermieri.
Este esențial ca autoritățile să dea dovadă de consecvență și responsabilitate, nu doar în implementarea programelor, ci și în asumarea eventualelor disfuncționalități. Beneficiarii au nevoie de stabilitate și predictibilitate, nu de decizii intempestive care penalizează tocmai pe cei care respectă regulile jocului”, se precizează în contestație.
În final, fermierii soicită:
- Revocarea măsurii de anulare a sesiunii de înscriere organizata in data de 12 mai 2025.
- Validarea și analizarea tuturor dosarelor legal inregistrate în aplicația AFM în termenul de 25 minute și 52 secunde.
- Comunicarea unei decizii motivate în termenul prevăzut de Ghid (30 zile – Art. 20 alin.4)

- Europarlamentarul Claudiu Târziu critică ingerința unor foști ambasadori în alegerile din România. Națiunea română a supraviețuit pentru că nu și-a pierdut demnitatea! - 13 mai 2025
- Raed Arafat a vorbit în PE despre eficiența măsurilor din pandemie și a trecut la nivelul următor: pregătirea pentru catastrofe - 13 mai 2025
- Bâlbele ministrului Fechet și protestul fermierilor, după eșecul lansării programului „Rabla pentru tractoare” - 13 mai 2025