„Big Brother”/ Ministrul Educației salută publicarea ordinului privind supravegherea audio-video în școli

Ministrul Educației, Daniel David, susține că școlile devin mai sigure și prin monitorizare audio-video în cadrul unităților de învățământ.

Declarația a fost făcută în contextul în care a fost Ordinul nr. 3781/2025 privind supravegherea audio-video în școli a fost publicat în Monitorul Oficial.

,,Școlile noastre devin mai sigure și prin monitorizarea audio-video neintruzivă în cadrul unităților de învățământ. Ca ministru am responsabilitatea ca actul educațional să se desfășoare nu doar eficient, ci și într-un context în care toți actorii se simt în siguranță și au o calitate bună a vieții.
Suntem în plină analiză, propuneri de politici educaționale și început de reforme pentru a eficientiza actul educațional (vezi analizele curriculare, promovarea unor noi metode de predare-învățare). În paralel, însă, am gândit un sistem care să asigure și contextul adecvat acestei eficientizări.
Într-adevăr, deși comportamentele agresive, consumul de droguri (și alte substanțe interzise) și violările normelor sociale și ale procesului educațional în școlile de țară se află adesea sub nivelul celor din alte țări dezvoltare, simpla existență a acestora în școlile noastre este de neacceptat!
Așadar, mă bucur că Ordinul legat de monitorizarea audio-video în cadrul unităților de învățământ a fost publicat recent în Monitorul Oficial”, a transmis ministrul Educației, Daniel David.

Ce prevede Ordinul nr. 3781/2025:

Potrivit actului normativ, monitorizarea audio-video școala are nevoie de acordul părinților, elevilor și al angajaților.

Zonele supravegheate

(1) Sisteme audio-video pot fi instalate în spațiul școlar după cum urmează: în sălile de clasă, în exteriorul clădirilor, pe holuri, în sălile de festivități, pe holurile căminelor sau internatelor, precum și în sălile de sport, cu excepția vestiarelor și a grupurilor sanitare.

(2) Unitățile de învățământ preuniversitar sunt obligate să stabilească unde și când sunt strict necesare măsurile de supraveghere audio-video. De regulă, un sistem de supraveghere care funcționează pe timpul nopții, precum și în afara programului de lucru obișnuit răspunde nevoilor operatorului pentru prevenirea oricărui pericol la adresa unității de învățământ.

Scopul supravegherii prin mijloace audio-video

(1) Decizia cu privire la instalarea unui sistem de supraveghere audio-video pe care unitățile de învățământ preuniversitar o pot lua este condiționată de respectarea prevederilor legale privind protecția datelor, respectiv de asumarea obligației de a folosi înregistrările audio-video numai în scopul cercetării cazurilor de violență, fizică sau psihică, respectiv a cazurilor ce vizează protecția bunurilor și valorilor, care se produc în spațiul școlar.

(2) În cazurile în care s-a luat decizia prevăzută la alin. (1), unitățile de învățământ au obligația de a posta pe site-ul propriu și la avizierul unității de învățământ o notă de informare cu privire la prelucrarea efectuată, respectiv de a afișa un semn vizibil care atenționează că se efectuează o supraveghere audio-video, de regulă o pictogramă standardizată, pentru a oferi într-un mod ușor vizibil, inteligibil și clar lizibil o imagine de ansamblu semnificativă asupra prelucrării avute în vedere.

(3) Unitatea de învățământ nu divulgă poziția camerei atât timp cât nu există niciun dubiu asupra zonelor supuse monitorizării, iar contextul supravegherii este clarificat fără ambiguitate.

Ministerul Educației precizează că Înregistrările nu pot fi folosite pentru evaluarea profesorilor.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Spune-ți părerea

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.