Europarlamentarul Claudiu Târziu, despre mărturisitorii din temnițe: Sunt repere absolute de românism. Avem datoria să le păstrăm vie memoria

Europarlamentarul Claudiu Târziu a transmis, miercuri, un mesaj de recunoștință față de martirii din temnițele comuniste, evocând curajul și demnitatea celor care s-au jertfit pentru apărarea libertății și credinței.

De Ziua martirilor din temnițele comuniste, liderul conservator a mărturisit că a fost sunat încă de la prima oră de Demostene Andronescu, „ultimul mare poet în viață al închisorilor comuniste.”

„A fost volubil și vesel, ca în vremurile bune, după o perioadă în care neputințele vârstei l-au ținut la pat. A revărsat, în doar câteva cuvinte, din preaplinul său de dragoste și bunătate, așa cum a făcut o viață întreagă. Am schimbat și două vorbe despre politică, dar numai pentru a mă îmbărbăta și a mă asigura de sprijinul lui necondiționat. I-am pomenit pe cei apropiați nouă din rândurile foștilor deținuți politici care au trecut la Domnul: Părintele Gh. Calciu, Marcel Petrișor, Părintele Iustin Pârvu, Petru Baciu, Ion Gavrilă Ogoranu, vlădica Bartolomeu Anania…”, a spus Claudiu Târziu.

Redăm intergral mesajul transmis de europarlamentarul Claudiu Târziu:

„Astăzi, 14 Mai, este Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, stabilită prin lege.

Mi-am început ziua cu un martir (în sensul larg de martor, mărturisitor și pătimitor, dar nu până la moarte). Demostene Andronescu (n. 3 Dec. 1927), care a suferit 12 ani de închisoare grea, la Jilava, Gherla și Aiud, condamnat pentru lupta lui anticomunistă. Ultimul mare poet în viață al închisorilor comuniste. Este unul dintre cei ”13 care m-au salvat”.

Mi-a telefonat la prima oră, căci e o zi important pentru națiunea română. M-am simțit ca și cum de ziua tatălui te sună tata să se asigure că ești bine.

A fost volubil și vesel, ca în vremurile bune, după o perioadă în care neputințele vârstei l-au ținut la pat. A revărsat, în doar câteva cuvinte, din preaplinul său de dragoste și bunătate, așa cum a făcut o viață întreagă. Am schimbat și două vorbe despre politică, dar numai pentru a mă îmbărbăta și a mă asigura de sprijinul lui necondiționat. I-am pomenit pe cei apropiați nouă din rândurile foștilor deținuți politici care au trecut la Domnul: Părintele Gh. Calciu, Marcel Petrișor, Părintele Iustin Pârvu, Petru Baciu, Ion Gavrilă Ogoranu, vlădica Bartolomeu Anania…

Toți aceștia și încă mulți alții, dintre care foarte puțini mai trăiesc, sunt repere absolute de românism. Curajul, stăruința lor în bine, adevăr și frumos, capacitatea de jertfă pentru binele comun, credința nestrămutată în Dumnezeu și în neamul românesc, demnitatea neștirbită și puterea de a o lua de la zero, după ce le-a fost distrusă viața de un regim totalitar criminal fac din ei adevărate modele.

***

În urmă cu 77 de ani, în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, au fost arestați, la ordinul ocupantului sovietic, peste 10.000 de tineri, cei mai mulți dintre ei fiind studenți. Pentru generația mărturisitorilor începea Golgota pentru învierea neamului românesc. Au fost torturați, înfometați, umiliți și izolați ani întregi. Mulți au murit în temnițe, mulți s-au sfințit.

Pe unii dintre supraviețuitori i-am cunoscut. Mi-au devenit prieteni și mi-au schimbat inima și destinul. De la ei am învățat ce înseamnă onoarea, dârzenia, credința. De la ei am deprins valori care mă ajută să navighez pe marea furtunoasă a realității fără să-mi pierd busola.

Avem datoria să le păstrăm vie memoria celor care s-au jertfit pentru țara noastră și să-i onorăm prin a-i lua drept model.

Vă îndemn, dragi prieteni, să aprindem azi o lumânare pentru martirii neamului românesc și să ne îndreptăm gândul bun și o rugăciune spre puținii supraviețuitori.”


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Spune-ți părerea

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.