Președintele interimar Ilie Bolojan a promulgat, luni, Legea privind desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul statului român și Legea privind controlul utilizării spațiului aerian național.
Este vorba despre proiectele PL-x 5/03.02.2025 și PL-x 6/03.02.2025, adoptate în luna februarie în Parlament și contestate ulterior de opoziție la Curtea Constituțională.
Reamintim că cele două proiecte au fost aprobate de Guvern în luna decembrie 2024, după cum a relatat atunci RostOnline.
Legea privind desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul statului român (PL-x 5/03.02.2025), transferul de autoritate – o acțiune prin care diferite grade de autoritate ale comenzii și controlului asupra unor forte desemnate sunt conferite, pe o durată determinată, de către comandantul forțelor aliate sau autoritățile militare ale statelor participante la o coaliție pe teritoriul statului român către șeful Statului Major al Apărării sau, după caz, de către acesta unui comandant aliat sau de coaliție, în condițiile legii române și ale tratatelor la care România este parte.
Pe durata participării la misiuni și operații militare, pe teritoriul statului român, pentru îndeplinirea misiunilor încredințate, personalul forțelor armate române și străine poate face uz de armamentul, munițiile și dispozitivele militare din dotare, în conformitate cu legislația României și cu regulile de angajare autorizate.
Art. 7. – (1) Pe timpul desfășurării misiunilor și operațiilor militare, pe teritoriul statului român, cu participarea forțelor armate străine, comandantului român desemnat să conducă misiunea sau operația militară îi pot fi transferate, sub diferite grade de autoritate, forțele armate străine participante, în limitele stabilite prin mesajul privind transferul de autoritate.
(2) Structurile desemnate din cadrul Armatei României, în funcție de necesitățile operaționale, pot fi transferate pentru perioade determinate de timp, sub diferite grade de autoritate în relația cu comandantul forțelor armate străine care conduce o operație militară pe teritoriul statului român, în limitele stabilite prin mesajul privind transferul de autoritate, semnat de către șeful Statului Major al Apărării și prin înțelegerile tehnice încheiate în acest sens.
(3) În funcție de dinamica situației operaționale, șeful Statului Major al Apărării poate dispune încetarea transferului de autoritate asupra forțelor Armatei României participante la misiuni și operații militare pe teritoriul statului român.
Legea privind controlul utilizării spațiului aerian național (PL-x 6/03.02.2025) prevede ca orice zbor al unei aeronave în spațiul aerian național trebuie să fie autorizat potrivit dispozițiilor Hotărârii Guvernului nr. 859/2021 pentru aprobarea procedurii de autorizare a zborurilor cu aeronave în spațiul aerian național, cu modificările și completările ulterioare.
Art. 7. – (1) În scopul apărării colective, spațiul aerian național este integrat în spațiul aerian al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, denumită în continuare NATO, în conformitate cu tratatele la care România este parte.
(2) Pentru exercitarea controlului utilizării spațiului aerian național, alături de structuri și mijloace militare specializate naționale, pot fi întrebuințate structuri și mijloace militare specializate ale NATO și ale statelor membre NATO.
(3) Ministerul Apărării Naționale, prin Statul Major al Apărării, poate efectua transferul de autoritate către autoritățile militare desemnate ale Alianței Nord-Atlantice asupra elementelor naționale din compunerea structurii de forțe a armatei care execută misiuni specifice pentru controlul utilizării spațiului aerian național, în cadrul Sistemului Integrat de Apărare Aeriană și Antirachetă NATO sau în cadrul unor coaliții, pe o durată determinată, în condițiile legii române și ale tratatelor la care România este parte.
(4) Pentru elementele naționale care execută misiuni specifice pentru controlul utilizării spațiului aerian în cadrul Sistemului Integrat de Apărare Aeriană și Antirachetă NATO sau în cadrul unor coaliții, Ministerul Apărării Naționale poate dispune încetarea transferului de autoritate, în funcție de interesele naționale de securitate.
Art. 8. – Unitățile de trafic aerian înștiințează cu celeritate serviciile militare de supraveghere și control utilizare spațiu aerian despre aeronavele care urmează să opereze în spațiul aerian național, despre cele aflate în dirijarea lor sau despre care au informații că utilizează neautorizat spațiul aerian național.
Pe același subiect:
Proiect MApN privind CONTROLUL UTILIZĂRII SPAȚIULUI AERIAN NAȚIONAL, lansat în dezbatere publică

- Organizațiile LGBT cer legalizarea parteneriatului civil și reglementări pentru persoanele trans, după sprijinul acordat lui Nicușor Dan în campanie - 19 mai 2025
- Europarlamentarul Claudiu Târziu: Voi relua discuțiile pentru constituirea unui pol conservator - 19 mai 2025
- Legea privind operațiunile militare pe timp de pace și Legea privind controlul spațiului aerian național, promulgate de Ilie Bolojan, la final de mandat interimar - 19 mai 2025
Era firesc , privind ” spatiul aerian ” roman , ca in 1998-1999 , privind aprobari in cauza , de survolare spatiul roman , atunci , privind asa zisul ” conflict iugoslav ” , cu rezultatele stiute si de acum . Acum au ” siguranta ” viitorului PRESEDINTE , ales , la fel ca ” CONSTANTINESCU ” in anii 1997-1998 , cu realizarile si conflictele de acum . Pe romaneste , prin acord in cauza , prin noul Presdinte , care va aproba legislatia in cauza , ca si in conflictul trecut cu SERBIA , de atunci , vom intra ca parte ” participanta ” acorduri militare in cauza la conflictul din UKRAINA . Restul ramane de vazut , Doamne ajuta