România a încasat doar 10,74 miliarde euro din fondurile europene alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), din suma totală de 28, 5 miliarde de euro care ar trebui să ajungă în țara noastră până în august 2026, potrivit celor mai recente date anunțate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).
România a solicitat 2,02 miliarde de euro prin ultima cerere de plată (cererea nr. 3 din PNRR- n.red), dar a primit doar 1,3 miliarde de euro, din care suma de 622 milioane de euro este aferentă componentei de grant, iar 657 milioane de euro componentei de împrumut.
Suma de 869 milioane euro (814 milioane euro – grant și 55 milioane euro – împrumut) este suspendată până la îndeplinirea tuturor jaloanelor, România acând termen până pe 28 noiembrie 2025, pentru implementarea tuturor măsurilor necesare în vederea deblocării integrale a cererii de plată nr. 3.
Ce vizează jaloanele îndeplinite parțial:
- operaționalizarea Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP);
- desemnarea administratorilor în companiile din energie;
- modificarea legislației privind pensiile speciale pentru magistrați.
Suma alocată României România pentru implementarea PNRR este de 28,5 miliarde de euro prin PNRR, din care 13,6 miliarde euro sub formă de granturi și 14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene coordonează tehnic la nivel național implementarea PNRR. Țintele și jaloanele asumate de România în cadrul PNRR trebuie implementate de 20 de coordonatori de reforme și de investiții: ministerele și alte autorități publice centrale.
Pe același subiect:

- Claudiu Târziu (Acțiunea Conservatoare) propune o strategie pentru întoarcerea românilor din diaspora, ca soluție la criza forței de muncă din România - 28 iulie 2025
- Donald Trump și Ursula von der Leyen au ajuns la un acord comercial: taxe vamale de 15% pentru produsele UE și achiziții masive de energie și echipamente militare din SUA - 28 iulie 2025
- UPDATE/ Dragoș Anastasiu a demisionat din funcția de vicepremier, după ce a declarat în direct, de la sediul Guvernului, că a dat „șpagă de supraviețuire” - 27 iulie 2025