Ministrul Daniel David este acuzat că a CENZURAT analiza cercetătorilor privind impactul măsurilor de austeritate în Educație. Ce nu trebuia să ajungă la presă

Ministrul Educației Daniel David a cenzurat analiza realizată de Institutul de Științe ale Educației (ISE) asupra măsurilor de austeritate din educație luate de Guvernul Bolojan, anunță EduPedu.

Într-un comunicat transmis pentru EduPedu, ministrul Daniel David a confirmat că a solicitat ca documentul redactat de cercetătorii ISE într-o formă draft/preliminară să fie supus unui proces de „peer-review”.

Context

În data de 7 iulie, în ziua în care Guvernul Bolojan și-a asumat în Parlament răspunderea pe primul pachet de măsuri fiscal-bugetare, Edupedu.ro a solicitat oficial Institutului de Științe ale Educației să comunice dacă a fost consultat în elaborarea acestor măsuri și care sunt efectele următoarelor măsuri: majorarea normei didactice, reorganizarea rețelei școlare, mărirea numărului de elevi la clasă și tăierea burselor școlare.

În răspunsul cenzurat la solicitarea ministrului David, se preciza printre altele că norma didactică a profesorilor din România nu este sub media Uniunii Europene, fiind date exemple din Germania și Franța, unde plata cu ora ajunge și la 40 de euro.

Totodată, din răspunsul către presă a fost eliminată lista posibilelor efecte negative, în concepția ISE:

  • diminuarea tarifului la plata cu ora poate conduce la accentuarea percepției carierei didactice ca fiind o alegere mai puțin atrăgătoare pentru debutanți;
  • pot apărea dificultăți în recrutarea și menținerea în învățământ a cadrelor didactice calificate, mai ales în mediul rural și în școlile cu performanțe scăzute;
  • măsurile pot să adâncească penuria de profesori calificați, în special la disciplinele STEM;
  • se accentuează dificultățile de acoperire a normei didactice pentru disciplinele prevăzute cu o oră/săptămână în planurile-cadru, în special în mediul rural și în școlile mici;
  • extinderea numărului de ore de predare solicită din partea profesorilor un timp mai mare pentru activitățile de pregătire a lecțiilor, evaluare a rezultatelor elevilor. Concomitent, se reduce timpul rămas pentru activități nondidactice (ex. activități extrașcolare, educație remedială, colaborare în echipe de profesori, mentorat etc.) ce au rol important pentru creșterea calității procesului didactic;
  • un număr mai mare de ore de predare poate conduce la suprasolicitare, stres, oboseală, aspecte care pot afecta starea de bine a profesorilor și calitatea activității lor didactice”.

Recomandările IȘE, șterse de MEC:

  • Asigurarea unui echilibru predare vs. alte activități care intră în norma profesorului, pentru a limita presiunea directă a altor responsabilități și identificarea unor modalități prin care școlile pot aloca timp concret pentru activități de planificare, evaluare, sprijin suplimentar al elevilor.
  • Reducerea volumului de activități administrative care revin profesorilor, pentru diminuarea surselor de stres profesional și pentru valorificarea orelor alocate activităților non-didactice cu prioritate pentru a susține pregătirea și calitatea predării, analiza datelor privind învățarea, oferirea de feedback și suport pentru elevi.
  • Implementarea la nivelul școlii a unui sistem de recunoaștere a orelor alocate activităților non-didactice care fac parte din norma profesorului, pentru evitarea supraîncărcării birocratice, recunoașterea «muncii invizibile» și orientarea către activități de colaborare, mentorat şi formare continuă.
  • Flexibilizarea obligației cu privire la numărul de ore/credite de dezvoltare profesională a cadrelor didactice, în acord cu media europeană, pentru a reduce timpul necesar a fi alocat formării continue obligatorii și formalismul care apare cu privire la participarea la cursuri.
  • Instituirea unui mecanism de monitorizare statistică privind orele suplimentare de predare, gestionat de Ministerul Educației, care să înregistreze indicatori  cheie privind: numărul de ore plătite, distribuția pe niveluri de învățământ și discipline, costul bugetar, ponderea în salariul total și anumite efecte în plan educațional.
  • Acest sistem ar permite factorilor de decizie să evalueze periodic impactul financiar și pedagogic al orelor suplimentare, să identifice zonele cu suprasarcină sau deficit de personal și să calibreze politicile de normare, salarizare și recrutare, pe baza unui sistem de date”.

 

 

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Ministrul Daniel David este acuzat că a CENZURAT analiza cercetătorilor privind impactul măsurilor de austeritate în Educație. Ce nu trebuia să ajungă la presă”

  1. Apoi , era firesc , pe principiul lui Trump , adica , ce ” EDUCATIE ” la noi este o afacere ” privata educatie ” dati 5 % , la inarmare si nu la cheltuieli cu educatia .Este firesc ” logica afacerista in cauza ” cu cat mai multi prostii , drogati , etc, etc , cu atat mai ” multi dependenti ” viitori in cauza ” votanti democratici ai nostri ” ca la ” EI ” in marea ” democratie americana ” , pe romaneste vorba lui CARAGIALe ACUM 150 DE ANI ” cu cat mai multi cetateni turmentati alegatori asa zis democratici cu atat , mai mare este puterea noastra democratica ” , ce conteza , daca are 4 clase , drogat sa fie , dependent analfabet sa fie , ” DREPT DE VOT SA AIVA ” Oare , ori ” EI ” la educatie pe sistemul lor american , cu asa zis ” democratie votanta ” cu analfabeti cu clase , vor sa il implementeze si aici , ori ” noi ” suntem atat de prosti sa ii credem dupa ce ” in perioada ASA ZIS COMUNISTA SA-AU FACUT EFORTURI REALE CONCRETE DE EDUCATIE IN CAUZA ” gratuita , SCOALA GENERELA , LICEU , SCOALA PROFESIONALA , FACULTATE , pentru fiecare care a vrut sa fie ” EDUCAT ” si a avut acces ” GRATUIT ” LA educatie , Ramne de vazut , miniciuna ” noului impostor in cauza ” privind ” fonduri retrase la educatie ” trimise la ” INARMARE ” Vom vedea .Doamne ajuta

    Răspunde

Spune-ți părerea

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.