Fostul ministru al Transporturilor Sorin Grindeanu a spus, de cel puțin trei ori, în ultima perioadă, că indemnizațiile de 70.000 de lei pentru administratorii Aeroporturi București, aprobate în 26 mai, nu sunt în vigoare, dar, vorbele sale sunt contrazise de documentele oficiale, notează Financial Intelligence.
Hotărârea Adunării Generale a Acționarilor Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti nr. 7/26.05.2025 arată clar majorarea indemnizațiilor membrilor consiliului de administrație la 69.840 lei brut: “În temeiul art. 37, alin. (2) din Ordonanța de urgentă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanta corporativă a întreprinderilor publice, aprobată prin Legea nr. 111/2016, cu modificările si completările ulterioare, al art. 14, alin. (4), lit. e) din Actul constitutiv al CNAB, și având în vedere actul nr. CA/201/09.05.2025, Raportul Comitetului de Nominalizare si Remunerare din cadrul Consiliului de Administrație nr. CA/200/08.05.2025 si avizul AMEPIP nr. 4303/13.05.2025, se aprobă cu majoritate de voturi (80%), actualizarea remunerației membrilor în sumă de 69.840 lei brut/lună pentru membrii neexecutivi ai Consiliului de Administrație, precum si pentru membrul pravizoriu al Consiliului de Administrație, cu încadrarea in Bugetul de Venituri și Cheltuieli aprobat”.
Fondul Proprietatea, acționar CNAB cu 20%, nu a fost de acord cu acest punct. În cazul consiliilor de administraţie, indemnizaţiile trebuie coborâte nu mult, ci foarte mult, a afirmat, marţi, preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, la predarea mandatului de ministru al Transporturilor.
Întrebat, în mod concret, despre CNAB, el a susţinut că bugetul de venituri şi cheltuieli al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti “nu a trecut”, în consecinţă nu s-au mărit indemnizaţiile membrilor CA al CNAB.
Prin hotărârea AGA din 26 mai, indemnizațiile se măresc de peste 5 ori, de la 12.656 lei brut, anterior.
Avocatul Victor Stănilă, managing partner Victor Stanila Law Office, a comentat, pentru Financial Intelligence:
„Organul suprem al unei societăți este Adunarea Generală a Acționarilor, care a aprobat indemnizațiile Consiliului de Administrație. Pentru a modifica aceste indemnizații, este necesar să se convoace o nouă Adunare, cu acest punct pe ordinea de zi (n.n. o astfel de convocare nu apare pe siteul companiei) .
Având în vedere declarațiile ministrului, putem suspecta, cel mult, că reprezentantul Ministerului în AGA și-a depășit limitele mandatului, atunci când a exercitat votul acționarului majoritar, caz în care s-ar putea cere nulitatea hotărârii AGA în instanță.
Până atunci, rămân indemnizațiile nesimțite în CA, iar declarațiile ministrului nu sunt decât un exercițiu de imagine.”
Avocat: România nu își permite să sacrifice vitorul pentru a proteja sistemul paralel al privilegiilor bugetare
„În timp ce bursele elevilor și studenților sunt puse în discuție, deși pentru mulți tineri ele fac diferența între a continua studiile și a abandona, vedem, an de an, cum banii publici sunt direcționați spre structure fără utilitate clară, unde sinecurile prosperă, iar responsabilitatea lipsește. (…) România nu își permite să sacrifice vitorul pentru a proteja sistemul paralel al privilegiilor bugetare”, a transmis, pe Faceboook, Avocatul Victor Stănilă.

- Premierul Ilie Bolojan a prezentat pachetul fiscal: TVA de 11% și 21%, CASS la pensiile de peste 3000 de lei, reforma burselor școlare, printre măsurile anunțate. Sprijinul pentru Ucraina rămâne neschimbat - 2 iulie 2025
- Călin Georgescu a fost trimis în judecată. Care sunt acuzațiile care i se aduc - 2 iulie 2025
- Legea europeană a climei, anunțată de CE. Ursula von der Leyen: Ne menținem cu fermitate angajamentul de a decarboniza economia europeană până în 2050 - 2 iulie 2025