ACTUALIZARE
Dragoș Anastasiu a anunțat, duminică, într-o conferință de presă organizată la Palatul Victoria, că demisionează din funcția de vicepremier, după ce mai bine de 40 de minute a încercat să explice despre ce este vorba în legătură cu dosarul de corupție în care a apărut numele lui, declarând totodată că a dat „șpagă de supraviețuire”.
Dragoș Anastasiu a relatat cum trei ani de zile, compania pe care o conduce a fost anchetată de poliția economică cu suspiciunea de evaziune fiscală.
„S-a solicitat începerea urmăririi penale împotriva mea. Și s-a primit dosarul la Parchet”, a declarat, duminică, Dragoș Anastasiu în direct de la sediul Guvernului.
Controlul ANAF
„Acesta este contextul în care, în 2009, vine ANAF, cu persoana inculpată în dosarul de care facem vorbire, și începe control de fond pe cinci ani. Durează patru luni și, la un moment dat, colaboratorii mei vin la mine – pentru că eu nu participam la control – și mi-au spus: „totul pe contabilitate este foarte bine, dar avem niște probleme legate de evidențele din ștatele de plată”. Asta înseamnă că aveam ștatele de plată, aveam sume plătite către ANAF, dar nu se legau exact pe evidențele de la ANAF. Și inspectoarea ne-a spus că e grav, că s-ar putea să fie lucruri foarte grave și că nu poate să închidă dosarul, că mai trebuie să lucrăm, dar că are o propunere constructivă.
Și am zis, ok, haideți să vedem care este propunerea constructivă. Am fost la acea discuție și mi s-a spus așa: avem două variante – ori suspendăm controlul, vă uitați pe toate evidențele acestea, le faceți, le refaceți, ștate de plată de mii de persoane timp de cinci ani și vedem ce iese sau închidem acum controlul și vă recomand o firmă care se va ocupa de aceste lucruri, va dura câteva luni, dar eu am încredere în această firmă că va face lucrurile să se întâmple ca în așa fel încât să avem evidențele la zi. Și acesta este un moment în care eu a trebuit să iau o decizie, împreună cu partenerul meu. Ce facem? Aveam de ales între un posibil faliment, sute de angajați cu familiile lor, munca noastră de 15 ani de zile, 20.000 de călători, peste tot în Europa, care n-ar mai fi putut să se întoarcă cu aceste autocare ale noastre acasă sau să dau curs șantajului, să dau curs propunerii și să închidem dosarul. În măsura în care toate celelalte elemente ale controlului erau în regulă. Asta a fost decizia pe care am luat-o la momentul respectiv, partenerul meu a semnat un contract, pe una dintre firmele noastre, pe care el o gestiona, și de aici încolo cred că lucrurile sunt clare în rechizitoriul pe care înțeleg că toată lumea îl are – eu nu l-am avut la momentul respectiv”, a mai spus Dragoș Anastasiu.
„Există șpăgi de supraviețuire şi există șpăgi de îmbogățire”– Dragoș Anastasiu
În continuare, fostul vicepremier în Guvernul Bolojan a susținut că potrivit unui studiu recent, în România ar exista două tipuri de șpăgi.
„Aș vrea să vă spun din start că s-a făcut un studiu, nu foarte de mult, cu privire la șpăgi în România. Există două tipuri de șpăgi. Există șpăgi de supraviețuire şi există șpăgi de îmbogățire. Șpaga de supraviețuire e atunci când – și apropo, în anii 90, șpaga era cu plicul sau cu geamantanul; din anii 2000, lucrurile s-au mai sofisticat, nu se mai merge cu plicul sau cu geamantanul, se merge cu contracte de consultanță și cu alte variante de tipul ăsta. Din punctul nostru de vedere, treaba a fost din zona de supraviețuire”, a mai spus Dragoș Anastasiu.
Știrea inițială
Dragoș Anastasiu a anunțat duminică că demisionează din funcția de vicepremier.
Reamintim că presa a dezvăluit recent că Dragoș Anastasiu ar fi recunoscut, într-o anchetă DNA, că a mituit o inspectoare ANAF timp de opt ani, ca formă de protecție, după cum a relatat RostOnline.
Peste 150.000 de euro, mai exact 784.136,82 lei, este suma pe care compania lui Dragoș Anastasiu a plătit-o vreme de opt ani inspectoarei ANAF pentru protecție, potrivit documentelor instanței. Suma cuprinde atât banii plătiți lunar pentru consultanța fictivă, cât și pentru serviciile turistice.
Pe același subiect:

- Claudiu Târziu (Acțiunea Conservatoare) propune o strategie pentru întoarcerea românilor din diaspora, ca soluție la criza forței de muncă din România - 28 iulie 2025
- Donald Trump și Ursula von der Leyen au ajuns la un acord comercial: taxe vamale de 15% pentru produsele UE și achiziții masive de energie și echipamente militare din SUA - 28 iulie 2025
- UPDATE/ Dragoș Anastasiu a demisionat din funcția de vicepremier, după ce a declarat în direct, de la sediul Guvernului, că a dat „șpagă de supraviețuire” - 27 iulie 2025