Întîlnire de criză: ministrul Agriculturii i-a primit pe liderii protestatarilor contra ”experimentului cu pesta porcină”

Reprezentanți ai 13 organizații civice au pichetat astăzi, între orele 12.00 și 14.00, Ministerul Agriculturii, în semn de protest față de modul în care este gestionată criza declanșată de epidemia de pestă porcină.

Inițiatorul acțiunii și purtătorul de cuvînt al protestatarilor, conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumatori, a declarat:

”Avem face cu un atac bio-terorist cu virusul pestei porcine africane, realizat de către „țări prietene României”. Scopul este distrugerea capitalului autohton și aducerea la sapă de lemn a țăranului român!

Președintele Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) încearcă să acopere corupția și incompetența unor funcționari din această instituție, dând vina pe porcul mistreț, și îi cam reușește acest lucru, pentru că mare parte din mass media a preluat această explicație, fără a face o analiză a problemei artificial creată, care amenință siguranța alimentară și siguranța națională!

Experimentul cu pesta porcină africană este foarte eficient din punctul de vedere al scopului final, crescătorii români de porci vor fi distruși, li se vor oferi compensații mult sub nivelul real al pagubelor pricinuite, iar locul lor pe piața cărnii de porc va fi ocupat de către străini.

Guvernul României a luat decizia ca în zonele afectate de pestă porcină africană (PPA) să fie împușcați mistreții, lupii și orice alt animal sălbatic care are funcția de sanitar al pădurii!! Ca absolvent de liceu silvic și practician în acest domeniu timp de mai mulți ani, consider decizia cabinetului Dăncilă de a extermina mistreții și alți sanitari ai pădurii din zona Dobrogei, ca fiind una proastă ce va avea ca rezultat o catastrofă ecologică și, totodată, o încercare de a abate atenția opiniei publice de la adevăratul vinovat al acestei epizootii de pestă porcină africană, Geronimo Răducu Brănescu, șeful ANSVSA.

Până la această oră nu se știe dacă Guvernul României a adoptat vreo strategie pentru salvarea zootehniei românești. Ar fi trebuit să avem deja o celulă de criză pentru pesta porcină africană, din care să facă parte reprezentanții unor instituții ale statului secondate de experți ai unor organizații civice și profesionale cu expertiză în acest domeniu și domenii conexe, coordonată de către prim-ministru. În schimb, ANSVSA ca autoritate de reglementare în domeniul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, aflată în coordonarea prim-ministrului, are drept de viaţă sau de moarte asupra crescătorilor de porci din România.

ANSVSA blochează măsurile de salvare ale crescătorilor autohtoni de porci din zonele aflate în carantină, lăsându-i să le moară de foame porcii sănătoși, în loc să-i ajute prin realizarea unor coridoare de ieșire din zonele respective. În schimb, salvează crescători de porci din România cu capital 100% străin din aceste zone.

Peste câteva luni, vom găsi greu în galantare carne de porc de la porci crescuți în România! De Crăciun, țăranul român va cumpăra carne de porc congelată cu gust de plastic din import! Dacă le vom permite, acțiunea pesta porcină africană va ucide peste un milion de porci din România!

Reprezentanții marilor crescători de porci solicită interzicerea creșterii porcului în gospodăriile țărănești pe motiv că țăranii sunt responsabili de răspândirea virusului pestei porcine africane! Cozile de topor vor să îngroape țăranul român! Acțiunea pesta porcină e cu bătaie lungă!  Mii de familii din mediul rural vor fi lipsite de hrană prin confiscarea porcilor în vederea incinerării. În plus, România a pierdut statutul de ţară liberă de pestă porcină şi nu mai poate exporta carne de porc timp de 3 ani.”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a invitat cîțiva protestatari la discuții, pentru circa o jumătate de oră. Au participat Costel Stanciu, de la APC, Dan Grăjdeanu, de la Frăția Ortodoxă, Tudor Ionescu, de la Noua Dreaptă, și Claudiu Târziu, de la ROST.

Jumătate din întîlnire a fost cheltuită pe explicațiile ministrului despre ce s-a făcut pînă acum pentru lichidarea celor 700 de focare de pestă porcină. La întrebările liderilor civici, ministrul Daea a avut răspunsuri care mai degrabă îngrijorează decît ne dau speranțe. Am selectat pentru dvs. cîteva dintre afirmațiile mai importante ale ministrului Agriculturii:

# ”Sînt doi factori ai infestării cu pestă porcină: factorul uman – din neglijență, au fost oameni care au adus în țară alimente purtătoare ale virusului din țări unde exista, ca Ucraina – și porcul mistreț, care ar fi putut lua boala de la alți porci mistreți de peste graniță, căci în jurul nostru sînt țări care au avut pestă porcină încă de acum cîțiva ani.

# România nu are nici un specialist în pestă porcină africană. Iar în lume sînt doar cîțiva. Măsurile luate au fost sugerate de unii dintre aceștia.

# Am făcut tot ce se putea și lucrăm zi și noapte pentru a stăvili boala. Dar nu știm ce ne rezervă viitorul, dacă și cînd vom lichida molima. Nu știm care este cel mai grav scenariu. În Portugalia a durat 16 ani, în Spania – 30 de ani.

# Nu știu să nu fi fost cîntăriți porcii luați din gospodăriile oamenilor și uciși. Li se vor da despăgubirile cuvenite. Dar nu Ministerul Agriculturii dispune. Nici termenul în care se fac plățile nu le hotărîm noi. Nu ne ocupăm noi de bani.

# Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, în care sînt reprezentate toate instituțiile statului (sugerează că și serviciile secrete, care nu exclud un atac bio-terorist – n. red.), decide măsurile necesare. Facem tot ce se stabilește acolo. Căutăm soluții și suntem deschiși la propuneri. Dar ce spun medicii și specialiștii e literă de lege.

# Despre uciderea animalelor sălbatice și a păsărilor de pradă n-am a vă spune decît atît: ăsta-i drumul pentru a lichida pesta porcină. Trebuie să ne hotărîm, vrem să scăpăm de pesta porcină africană sau să păstrăm neatins ecosistemul?

# Sîntem pregătiți și pentru o epidemie de dermatoză modulară la bovine, care ne poate veni din sudul țării, căci sînt focare în Bulgaria și Serbia.”


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost