Șase măsuri pentru primenirea clasei politice românești

Alianța pentru Unirea Românilor a anunțat astăzi, într-o conferință de presă susținută în fața Academiei Române, Catedralei Mântuirii Neamului și Palatului Parlmentului, planul pentru reformarea sistemului politic românesc, care cuprinde o serie de măsuri concrete pe care AUR și le va asumă în viitorul Legislativ.

Sloganul nostru este DREPTATE pentru ROMÂNIA. Dreptatea pentru România nu o putem face cu actuala clasă politică. Primul proiect de lege pe care îl vom susține, senatori și deputați, în Parlamentul României, imediat ce vom fi aleși, se referă la renunțarea finanțării de la bugetul de stat a partidelor politice parlamentare. Puțină lume știe că de vreo 12 ani încoace, partidele parlamentare sunt subvenționate masiv de la stat. Anual, între 50 și 100 de milioane de euro merg pentru activitățile de partid, în condițiile în care partidele ar trebui să se finanțeze din cotizații, donații sponsorizări și alte activități la care au dreptul prin lege. O a doua măsură pe care am dori să o propunem din Parlament și pentru care ne vom bate este interzicerea traseismului politic în timpul mandatului. Atâta vreme cât mandatul este obținut pe o listă de partid, nu uninominal, înseamnă că partidul a garantat pentru tine, te-a ajutat să obții acel mandat, partidul răspunde în condițiile în care tu nu îți împlinești mandatul și de aceea trebuie să rămâi loial partidului până la finalul mandatului, în caz contrar, demisionezi și îți depui mandatul și îl lași pe altul care poate face echipă cu partidul care te-a adus în Parlament. Nu în ultimul rând, dorim să instituim un contract între aleși și alegători, altfel spus, am dori ca prin lege, mandatul reprezentantiv al parlamentarului să devină mandat imperativ. Dacă parlamentarul nu își respectă promisiunile electorale pentru care a fost ales, să poată fi revocat din funcție”, a explicat Claudiu Târziu, copreședinte AUR, candidat la Senat, pe primul lor pe lista AUR pentru București, în cadrul unei conferințe de presă organizate sâmbătă în fața Casei Academiei Române.

Astfel, AUR propune:

1. Renunțarea la finanțările de la bugetul de stat a partidelor politice parlamentare. De vreo 12 ani încoace, partidele parlamentare sunt subvenționate masiv de la bugetul de stat. Anual între 50 și 100 de milioane de Euro merg către activitiățile de partid, în condițiile în care finanțările lor ar trebui să vină din cotizări ale membrilor de partid, donații, sponsorizări și alte activități la care care dreptul prin lege.

2. Interzicerea traseismului politic în timpul mandatului. Dacă parlamentarul nu se ma regăsește în acțiunile partidului din care face parte, singura soluție este demisia.

3. Instituirea unui contract între aleși și alegători: prin lege mandatul reprezentativ al parlamentarului să devin mandat imperativ astfel încât dacă el nu-și respectă promisiunile pentru care a fost ales, să fie revocat din funcție.

4. Limitarea la două a numărului de mandate pentru parlamentari, primari și președinți de Consilii Județene.

5. Reducerea numărului total al parlamentarilor la cel mult 300, așa cum au cerut deja românii printr-un referendum.

6. Creșterea numărului de parlamentari pentru Diaspora, proporțional cu numărul de cetățeni români care s-au stabilit în străinătate.

De asemenea, AUR vrea să elimine pensiile speciale pentru politicieni, să depolitizeze administrația publică și ca toate referendumurile să fie obligatorii, după cum a precizat, la rândul lui, George Simion, copreședinte alformațiunii și cel care conduce lista de candidați AUR la Camera Deputaților.

„Vorbim de restartarea profundă a sistemului politic românesc. Încă din prima zi de mandat, toți parlamentarii AUR vor face cereri pentru a renunța la acele aberante pensii speciale care nu au putut fi îndepărtate nicicum până acum. Dorim limitarea la două mandate a activității parlamentarilor și primarilor. Sunt suficiente două mandate pentru ca un parlamentar sau un primar să demonstreze ce poate. Unii sunt demnitari pe viață. Referendumurile trebuie să devină obligatorii. Și-au bătut joc de conceptul de alegeri libere, de conceptul de democrație aceste partide ale sistemului în ultimii 30 de ani. Am fost la atâtea referendumuri în ultimii ani, referendumuri care nu s-au aplicat, deci, am participat degeaba la ele. Numărul parlamentarilor trebuie să fie sub 300 și maximum 300 de parlamentari pentru că așa a votat poporul român”, a afirmat George Simion.

„AUR dorește depolitizarea administrației publice. Din păcate, s-a ajuns până la femeia de serviciu să aibă carnet de partid. Ceea ce propune AUR este eliminarea numirilor politice din administrația publică, din toate deconcentratele, din toate consiliile de administrație, în ciuda ideii de ierarhie a valorilor, în ciuda ideii de meritocrație. Tocmai de aceea am pus pe listele de parlamentari AUR oameni din afara partidului AUR, buni profesioniști”, a mai adăugat Simion.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Șase măsuri pentru primenirea clasei politice românești”

Comentariile sunt închise.