ROST. O nouă conducere, o nouă strategie, noi proiecte

Sfîrşitul anului este, în general, moment de bilanţ pentru toată lumea. Dar pentru Asociaţia ROST finalul acestui an este mai important de atît. A încheiat un nou ciclu al dezvoltării sale, alţi patru ani. Drept pentru care şi-a pus pe două coloanele izbînzile şi nereuşitele şi şi-a schiţat un nou program, cu o nouă strategie şi alte tactici.

Sîmbătă, 23 noiembrie 2013, la Librăria-Ceainărie-Galerie „Predania” (str. Vulturilor nr. 8, Bucureşti) a avut loc Adunarea Generală a membrilor Asociaţiei ROST.
Bilanţul ultimilor patru ani este unul bun, care creează premisele punerii în operă a unor proiecte şi mai ambiţioase în următorii ani. Amintesc aici numai cîteva realizări mai mari:
# Am continuat să ducem în ţară expoziţia foto-documentară itinerantă “Pe drumul Învierii”, la Tecuci, Galaţi, Chişinău, Iaşi, Tg. Neamţ, Piatra Neamţ, Suceava, Bacău, Arad, Sibiu, Cluj, Oradea şi Piteşti. În total (cu tot cu cele în care fuseseră vernisate înainte de 2010: Bucureşti, Constanţa, Vaslui, Brăila şi Slobozia) a ajuns în 18 oraşe, iar în mai mult de jumătate dintre ele am organizat separat şi conferinţe despre Sfinţii Închisorilor ;
# În 2010 am continuat, ca parte a Forului Ortodox Român, acţiunile publice (proteste, scrisori deschise, dezbateri, acţiuni în instanţă) de opoziţie la introducerea actelor de identitate electronice ;
# Am continuat să edităm revista Rost, ba, mai mult, în toamna lui 2011 am relansat-o cu un conţinut mult îmbunătăţit, cu un corp de colaboratori mărit, cu un aspect grafic excepţional şi cu finisaje de lux. Din păcate, în august 2012 a trebuit să suspendăm apariţia tipărită a revistei, din lipsa unei finanţări constante şi îndestulătoare, dar şi a distribuitorilor, care ne-au dezechilibrat prin faptul că nu ne-au achitat o parte din exemplarele vîndute. Totuşi, Rost a ieşit pe piaţă aproape zece ani, lună de lună, şi a putut marca astfel spaţiul românesc cu mesajul său ;
De altfel, prestaţia acestei reviste a fost recunoscută în mai multe moduri, de la cercetarea şi citarea sa în lucrări academice, pînă la premierea ei de către anumite organizaţii.
# Am făcut cîteva campanii de strîngere de fonduri în scopuri umanitare, ajutînd la adăpostirea peste iarnă a două familii cu copii mulţi, la refacerea casei unui preot, care fusese afectată de un incendiu, şi la susţinerea altor persoane aflate în necaz.
# Împreună cu alte ONG-uri – grupaţi în Forul Ortodox Român şi mai apoi în Coaliţia pentru Familie şi Constituţie –, am făcut presiune publică asupra autorităţilor şi lobby pe lîngă parlamentari, pentru apărarea valorilor tradiţionale şi a  normalităţii în societatea românească. Am dus bătălii grele pentru păstrarea religiei în şcoli, pentru protejarea familiei (şi, inevitabil, contra propagandei homo şi a celei pro avort, dar şi pentru eliminarea modificărilor antinaţionale, anticreştine şi antifamilie propuse textului Constituţiei de către neomarxiştii culturali şi de ciracii lor din Parlament), pentru protecţia mediului (deci şi împotriva afacerii catastrofale “Roşia Montană” şi a exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică), pentru drepturile şi libertăţile cetăţeneşti (prin urmare, între altele, împotriva actelor biometrice, a expoziţiei “cadavre jupuite” de la Muzeul Antipa şi a proiectului Statele Unite ale Europei);
# Am înfiinţat platforma de reacţie rapidă www.rostonline.ro, care îşi propune să ducă mai departe, într-un alt mediu, misiunea revistei Rost de pe print.
# În parteneriat cu Centrul de Studii în Istorie Contemporană, în anul 2012 am obţinut finanţarea cu 70.000 de euro, din partea Comisiei Europene, a unui film documentar despre instaurarea comunismului în România, În spatele cortinei, a cărui premieră va avea loc pe 2 decembrie a.c. Din acelaşi proiect mai fac parte un album foto dedicat rezistenţei anticomuniste armate şi cinci volume de benzi desenate despre suferinţele din temniţele comuniste, care vor fi lansate, de asemenea, la începutul lunii decembrie a.c..
# Timp de mai multe luni, anul acesta am organizat un ciclu de întîlniri săptămînale ale grupării ROST la Librăria “Predania”, în care au fost dezbătute teme de interes pentru noi (despre libertate, credinţă, dragoste, jertfă, monarhie etc.), cu ajutorul unor invitaţi special de mare calibru, precum Sorin Lavric, Costion Nicolescu, Răzvan Bucuroiu, Radu Baltasiu, George Ardeleanu şi Cristi Pantelimon.
# Am organizat, împreună cu Fundaţia “Ion Gavrilă Ogoranu”, un miting în apărarea memoriei lui Valeriu Gafencu, Sfîntul Închisorilor. De asemenea, am avut mai multe intervenţii publicistice şi pe lîngă autotităţile statului pe acest subiect;
# Tot anul acesta am organizat şi prima ediţie a Premiilor pentru jurnalism de opinie “Gabriel Constantinescu”. Textele intrate în concurs au fost publicate pe www.rostonline.ro, iar premiile au în bani şi cărţi.
# În octombrie a.c. am organizat, alături de revista Lumea Credinţei, o colectă publică pentru repararea acoperişului bisericii Sf. Parascheva din Vidin, ctitorie a domnitorului român Matei Basarab pentru românii sud-dunăreni. Am adunat 3.500 de euro (faţă de 2.500, cît estima consiliul parohial că va costa lucrarea) pe care i-am virat în contul bisericii. În curînd, în Lumea Credinţei şi pe rostonline.ro va fi publicat, iar la TVR va fi difuzat un reportaj de la ceremonia de primire a banilor de către reprezentanţii bisericii din Vidin ;
# În decembrie a.c. va apărea şi prima carte a Editurii ROST, Drumul crucii, de Aurel State, în condiţii grafice şi editoriale deosebite. Volumul este tipărit în parteneriat cu Fundaţia “Sfinţii Închisorilor” de la Piteşti.
Cu această carte sperăm să punem început bun unei lucrări de lungă durată, de pe urma căreia să cîştige mai ales tînăra generaţie.
Revenind la desfăşurarea Adunării Generale a ROST, aceasta a ales un nou Consiliu Director: Preşedinte: Claudiu Târziu, Vicepreşedinţi: Mihail Albişteanu şi Cristi Pantelimon, Secretar general: Ion Şuţă, Membri:Nicu Butnaru, Paul Ghiţiu, Florin Mitrea.
De asemenea, Adunarea a adoptat cîteva modificări ale Statutului, în sensul înmulţirii obiectelor de activitate ale Asociaţiei.
În final, au fost discutate cîteva direcţii strategice, care sînt menite să pună în lucrare experienţa profesională a membrilor Asociaţiei (cu expertiză în domenii dintre cele mai variate, de la teologie, filosofie şi sociologie, la economie, ştiinţe politice şi comunicare) pentru binele public. Potrivit acestor direcţii, Consiliul Director va propune cîteva proiecte chiar la începutul lui 2014.

Întrunirea s-a desfăşurat, aşa după cum rostuitorii sînt obişnuiţi, într-un duh de prietenie şi de voie bună, amplificat şi de excelenţa gazdelor de la “Predania”, cărora le mulţumim în chip deosebit pentru modul în care ne-au primit.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost