Prioritate pentru normalitate

Aglomerația de candidați la președinție pe partea dreaptă, eliberează banda stîngă pentru unicul candidat al Stîngii. Monica Macovei, Cristian Diaconescu, Klaus Iohannis (dacă nu e declarat incompatibil de instanță) sau Cătălin Predoiu și Călin Popescu Tăriceanu au de împărțit o zestre de vreo 30 de procente. Tăriceanu e favorizat de sprijinul masiv și disperat al Antenelor, candidatul ACL – care va fi acela – are o susținere partinică mai mare, deci aceștia doi vor obține cele mai multe procente. Dar suficiente pentru ca unul dintre ei să ajungă în turul doi? Puțin probabil. Iar dacă în turul doi vom avea de ales între Ponta și Tăriceanu, e ca și cum am avea de ales din nou între Iliescu și Vadim, între două boli incurabile.

Ponta are asigurate vreo 43% deja, iar dacă mai plusează cu populisme ”de dreapta”, ar putea să-și asigure victoria din primul tur. Văd că nici un scandal nu-l șifonează în ochii electoratului; se menține în topul preferințelor la vot, în ciuda tuturor ticăloșiilor făcute în trei ani de guvernare.

”Dreapta” comite aceleași greșeli care au mai costat-o în istoria post-decembristă. Motivate de aceleași beteșuguri: vanitate excesivă și nejustificată, interese subterane, prostie crasă. Dacă mai punem la socoteală și trădătorii…

În aceste condiții, nu pot să am nici o simpatie pentru cei care candidează deși știu că n-au nici o șansă, chiar dacă le pot aprecia unele calități personale și realizări de interes public.

Prioritatea pentru toți oamenii normali la cap din țara asta este acum să-l oprească pe Ponta. Indiferent cine va ajunge la Cotroceni în afară de el, va fi mai bine. Nici unul nu e atît de iresponsabil, de rău-intenționat, de corupt moral și de lipsit de orice repere că omul ăsta. Nici unul nu ar avea cum cumula toată puterea în mîna lui.

Candidatura lui Ponta este ultima mare carte pe care o mai are de jucat mafia comunisto-securistă. Dacă o pierde și pe asta, în cîțiva ani, se va face mare curățenie în România. Totodată, acum este în discuție, la fel ca la începutul anilor 90, direcția de mers a României. Nu fiți surprinși! Drumul spre Vest nu este ireversibil. Știu, Vestul nu e raiul. Totuși, Estul e iadul! Fără nici o îndoială.

Claudiu Târziu

About Claudiu Târziu

Jurnalist, scriitor şi editor; cea mai recentă carte publicată: ”Rostul generației noastre. O perspectivă conservatoare asupra României postcomuniste” (Ed. Rost, București, 2019)

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


6 comentarii la „Prioritate pentru normalitate”

 1. Ponta este o marioneta ascultatoare neinsufletita. Si eu nu cred ca romanii nu vad asta. Si nu cred ca romanii sunt atat de prosti cum vor ei sa spuna – 43% e un fals. Cred ca nici macar 10% nu are. Totul e un fals. Precum au fost si parlamentarele europene.

  • Trag nadejde sa aveti dreptate. Din pacate, romanii s-au dovedit, in majoritatea lor, neinspirati politic (ca sa ma exprim eufemistic) in ultimii 25 de ani.

 2. Din primul tur sigur nu castiga Ponta, chiar si cu 51%, pt ca trebuie sa scoata minim 50% plus 1 din totalul alegatorilor inscrisi pe liste, nu doar dintre votanti.
  Din pacate, in rest analiza e destul de corecta.
  Nu stiu insa ce trebuie facut ca societatea civila sa impuna si cateva teme de dreapta intr-o dezbatere reala, autentica si care sa nu fie preluate, mistificate si compromise (datorita tocmai popularitatii lor) de Ponta – PDSR (ex. – tema religioasa, tema patriotismului, familia etc)

 3. Dupa ce lege este valabil ce spuneti dvs? Mai verificati. Alegerile la presedintia Romaniei sint cistigate cu 50% plus 1 din voturile valabil exprimate. Asa sint alesi sint consilierii locali, presedintii de consilii judetene, primarii, parlamentarii.

  La referendumul pentru demiterea presedintelui este necesara prezenta la vot a 50% plus 1 pentru ca votul sa fie validat, iar presedintele este demis cu majoritatea simpla a celor prezenti.

  Stiti dvs ceva, dar le-ati incurcat.

  • Art. 81 alineat 2 din Constitutia Romaniei:
   „Este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale.”

   Nu e nevoie sa publicati reply-ul meu, nu intentionez sa fac pe desteptul :), dupa cum nici in prima postare nu am dorit-o, accentul speram sa cada pe a doua parte a comentariului; am facut referirea la regula specifica primului tur pentru acuratete si fara sa va acuz de ceva, nu mi se parea nefireasca confuzia bazei la cre se raporteaza cei 50% pt ca de regula nu s-a vorbit f mult despre asta (de vreme ce din 1992 am avut permanent doua tururi) si e oarecum normal, tinand cont de regulile celorlalte alegeri (parlamentare uninominale sau locale) sa te gandesti ca e la fel si la prezidentiale.

 4. Liviuta are dreptate, dar nu asta conteaza. Analiza e simpla si clara.Daca alegatorul roman ar intelege atat, e suficient pentru a ne debloca politic. Ma regasesc pe deplin in analiza dv. Ati spulberat f.simplu cam toate diversiunile cu care va fi momit alegatorul mediu si sub-mediu. Felicitari !

  Ati putea tine formatorilor de opinie un curs de dezintoxicare politica .

Comentariile sunt închise.