O lecţie: Cardurile de sănătate ale asiguraţilor la Casa OPSNAJ

După scandalul distribuirii cardurilor de sănătate către asiguraţii Caselor Judeţene, distribuire care s-a făcut până la urmă prin Poştă, revin cu informaţii referitoare la modul în care medicii şi Casa OPSNAJ au ştiut să rezolve această problemă, eficient, ieftin şi fără zarvă.

În sept. 2014 am scris un articol, publicat şi în „Viaţa medicală” (vezi aici), în care afirmam că medicii de familie înşişi ar fi trebuit să distribuie cardul de sănătate, pentru a încheia odată pentru totdeauna subiectul „liste dublate-pacienţi furaţi” şi a-şi întări astfel poziţia în relaţia contractuală cu Casa. (Citiţi pe blogul meu comentarii lămuritoare la acest articol).

Întâi aduc câteva precizări despre Casa OPSNAJ, pentru cititorii care nu lucrează în domeniul medical.

Casa OPSNAJ (Apărare, Ordine Publică, Siguranţă Naţională şi Autorităţi Judecătoreşti) are circa 1,2 mil. de asiguraţi în toată ţara; diferenţa faţă de Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate constă în acoperirea naţională. OPSNAJ a avut de distribuit 1,2 mil. carduri de sănătate, în toată ţara. Ca şi Casele Judeţene, şi OPSNAJ se află în subordinea CNAS.

Cardurile s-au distribuit în cea mai mare parte prin ministerele şi instituţiile din domeniile respective. La solicitările unor medici de familie, acestora le-au fost trimise cardurile pacienţilor înscrişi pe listele lor, cu obligaţia de le fi înmânate personal asiguraţilor. (Aceşti medici de familie au contracte cu Casa OPSNAJ, nu cu Casele Judeţene.)

Casa OPSNAJ şi-a distribuit cardurile prin forţe proprii şi nu a avut contract cu Poşta, prin urmare nu există costuri de distribuţie; medicii care au solicitat să distribuie cardurile nu au fost remuneraţi pentru această activitate.

Acţiunea de distribuire a cardurilor nu s-a încheiat încă, iar disfuncţionalităţile sunt comune la nivel naţional (analog Caselor Judeţene), de ex. blocarea cardurilor, necunoaşterea de către asigurat a medicului de familie, inscripţionarea de date eronate pe card.

 Ce constatăm:

– nu au existat costuri cu distribuţia;

– salariaţii instituţiilor OPSNAJ s-au ocupat de distribuire în cadrul atribuţiilor de serviciu;

– este adevărat că domeniul OPSNAJ are anumite particularităţi, dar pe mine mă interesează faptul că medicii de familie aflaţi în contract cu Casa OPSNAJ au distribuit cardurile pacienţilor de pe listele lor, dacă au solicitat aceasta; decizia lor merită discutată.

– Casa OPSNAJ a oferit deplină libertate de alegere medicilor de familie cu care are contracte: nu i-a obligat să distribuie carduri. La negocierile cu medicii de familie, CNAS propusese ceva asemănător asociaţiilor medicilor, alt aspect important.

– asiguraţii nu au fost puşi drumuri.

Revin la medicii de familie aflaţi în contracte cu Casele Judeţene. Cum au procedat ei:

– distribuirea cardurilor prin Poştă a costat peste 8 mil. euro, plătiţi de la bugetul de stat (sursa: gândul), pentru circa 14 mil. carduri. (Persoanele sub 18 ani nu vor primi card.)

– asociaţiile medicilor de familie au refuzat propunerea Casei, de a primi 5 lei/card distribuit, apropo de laitmotivul „Casa ne plăteşte prost”;

– medicii de familie au declarat, printre altele, că ei „nu sunt poştaşi”.

Medicii de la OPSNAJ au fost poştaşi? Nu; ei au distribuit un (viitor) document medical pacienţilor lor şi le-au dat o lecţie medicilor de familie „civili”. Mai întâi o lecţie de profesionalism, apoi o lecţie de economie.

S-a dovedit că asociaţiile medicilor de familie au luat o decizie proastă când au refuzat să distribuie cardurile către pacienţii lor; votul a fost democratic, desigur. Experienţa distribuirii, eficiente şi ieftine, a cardurilor către asiguraţii OPSNAJ, de către medici de familie, impune o analiză a acestei decizii la următoarea adunare generală a asociaţiilor. Când asiguraţii ştiu că „medicul de familie introduce pacientul în sistemul de asigurări” cum le vom mai putea explica, acum, că nu noi am distribuit cardul? Eu le-am răspuns ce-am scris şi în septembrie: medicii de familie s-au făcut de râs.

Alina Ioana Dida

About Alina Ioana Dida

Medic, publicist şi traducător. A tradus "Revoluţia franceză", de Albert Soboul, apărută în 2009 la Editura Prietenii Cărţii (Bucureşti).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „O lecţie: Cardurile de sănătate ale asiguraţilor la Casa OPSNAJ”

  1. Un articol idiot , de care am dat acum ,cautand sa alfu unde e cardul meu de sanatate de la OPSNAj.( pe site-ul acestor cretini nu scrie nimic clar ,decat niste informatii evazive si confuze . Oricum vreau sa ma mut urgent de la aceasta casa la care am ajuns intamplator.

Comentariile sunt închise.