Câteva observații pentru cei care s-au simțit ”jigniți” de afirmațiile ministrului Sănătății

Într-un interviu video acordat sitului ziare.com, ministrul Sănătății, dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, informează (și) despre efectul introducerii cardului de sănătate.

”Î: Avem cardul de sanatate de, in curand, un an de zile. Aveti o statistica precisa cat si de unde s-a economisit cu ajutorul lui?

Dr. Achimaș: Da. |…|  Comparând 2014 cu 2015, cu aceeasi suma de bani au fost oferite cu mult mai multe servicii si programe de sanatate. Pacientii au beneficiat de mult mai multe interventii cu aceeasi suma. Au fost reduse raportarile pe aceleasi CNP-uri la nesfarsit, dar acest lucru s-a mutat in zona copiilor, unde cardul nu functioneaza.

Î: Si intentionati sa introduceti cardul si pentru copii?

Dr. Achimaș: Da. Dupa discutia din Guvern am convenit cu premierul sa pregatim aceasta propunere pe care o vom discuta.

Î: Unde ati constatat ca se intamplau cele mai importante drenaje de bani: medici de familie, spitale, specialisti, laboratoare etc?

Dr. Achimaș: Nu suntem organe de ancheta, nu discutam in acest mod, ci vrem sa aratam ce s-a facut in plus cu banii economisiti. In acest moment important e ca pacientii au beneficiat de mult mai mult. |…|

Î: Dar sunt si probleme de functionare a cardului de sanatate. Periodic, mai ales in zilele de vineri, aflam ca sistemul se blocheaza. Credeti ca se impun imbunatatiri in functionarea lui?

Dr. Achimaș: Fara doar si poate. Motivele pentru care se intampla acest lucru sunt multe si complexe. Am condus un spital, am avut si noi probleme, insa le-am depasit si nu am avut dificultati majore cu raportarea. Au fost 2-3 cazuri, dar nu luni de zile in care sa nu ne luam banii. Si utilizatorii trebuie sa se straduiasca sa puna cap la cap sistemul lor informatic cu sistemul informatic al Casei.”

S-a dovedit că, datorită cardului, la raportările de servicii medicale |ce se efectuează electronic de către furnizorii aflați în relații contractuale cu Casele| nu mai apar aceleași CNPuri de nenumărate ori, de parcă același pacient s-ar fi prezentat foarte des cu acuze. Aceste raportări au crescut, din primele luni ale anului 2015, la CNPuri de minori, de aceea o soluție ar fi ca mult criticatul card să fie emis și pentru ei. Cu aceleași sume de bani au fost decontate servicii medicale pentru semnificativ mai mulți pacienți (adulți), ceea ce reprezintă o economie. Nimic jignitor deci în fraza ”Să muncim ca afară!” Îngrijorătoare e aluzia la necesitatea unei anchete, dar acesta este deja un loc comun pentru sistemul sanitar, furat și din interior, dar și de furnizori ”privați”.

Ministrul Sănătății a fost mult criticat pe internet și din cauza următoarelor afirmații, scoase din context și interpretate cu rea-credință (subl. îmi aparțin).

”Î: Deci spuneti ca avem un sistem sanitar finantat dupa puterile societatii, criticat prea sever, iar utilizarea banilor este din ce in ce mai buna datorita cardului. Totusi, va intreb din nou, ce probleme ati identificat in sistem? Unde aveti de lucru anul acesta?

Dr. Achimaș: Avem o problemă de depopulare a sistemului. Nu atat in zonele urbane, cat in zonele rurale si in localitatile mai mici. Sper ca vom putea sa ne incadram intr-o politica guvernamentala mai larga. |…|

Î: Deci imi spuneti ca avem un sistem sanitar fix pe masura societatii romanesti?

Dr. Achimaș: Daca ar fi sa raportez sistemul de sanatate la ansamblul societatii, aș spune ca e peste medie. Dar criticam fara sa ne uitam la noi insine, fara sa ne gandim la ce ne raportam. E foarte usor sa te raportezi la un sistem frumos, pe care il vezi la televizor, si la performantele lui extraordinare, fara sa te gandesti cat costa acel sistem. Nu ma refer doar la banii pentru dotari, ci si la banii pentru formarea specialistilor. Scoala costa, medicina costa direct, prin plata, sau indirect, prin taxe. Acesta e adevarul. Sistemul este finantat corespunzator posibilitatii României din 2016 de a-l finanta si corespunzator sistemului de valori in functie de care impartim din sacul comun. Potrivit sistemului de valori din 2016 atâta consideram ca trebuie sa platim pentru sanatate.”

Depopularea sistemului este rezultatul politicilor sanitare din ultimii 25 ani. Deficitul de cadre sanitare era cunoscut încă din anii 1980. Responsabili de aceste politici sunt în primul rând medicii, cadre universitare.

Prin CASS, la acest sistem mult criticat contribuie 10 mil. cetățeni. Dar au fost ani de zile în care au contribuit mai puțin de 7 mil. cetățeni.

”După domnul ministru, românii au sistemul sanitar pe care îl merită, deoarece muncesc prea puțin,” afirmă Grațiela Gavrilescu de la ALDE, membră a Comisiei pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților. ALDE a cerut astăzi demisia ministrului Achimaș-Cadariu pentru afirmații ”jignitoare la adresa poporului român”. (sursa: Agerpres) Despre spargerea ”feudelor” din spitalele publice și din Minister, care refuză de ani de zile să descentralizeze sistemul concursului pe post, ALDE, provenit din PNL, nu are nimic de spus. Iar în 2015, de ex., Comisia pentru Sănătate a Camerei Deputaților nu a dezbătut niciodată ceva referitor la organizarea rețelei sanitare.

Ca medic ce a lucrat doar în sistemul privat (cu excepția rezidențiatului) recomand urmărirea cu atenție a interviului ministrului Achimaș.

Alina Ioana Dida

About Alina Ioana Dida

Medic, publicist şi traducător. A tradus "Revoluţia franceză", de Albert Soboul, apărută în 2009 la Editura Prietenii Cărţii (Bucureşti).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


5 comentarii la „Câteva observații pentru cei care s-au simțit ”jigniți” de afirmațiile ministrului Sănătății”

 1. Spune: „Cu aceleași sume de bani au fost decontate servicii medicale pentru semnificativ mai mulți pacienți (adulți), ceea ce reprezintă o economie. ”
  Sa ne explice cineva care gandeste care sint cauzele reale – caci existenta „IN SINE” a unui card nu aduce valoare financiara ci utilizeaza = cheltuieste resurse:
  – sint mai „ieftine” serviciile sau au fost respinse (ne-aprobate) decontari solicitate?
  Fiindca formula este simpla:
  TOTAL = Suma nr. de servicii x pret (solicitare suma de decontat).
  Daca a crescut primul factor, pentru a avea un total mai mic este necesar (MATEMATIC!) sa scafa al doilea factor, respectiv PRETUL.
  Daca nu scade pretul (ar trebui sa fie mai mare fiindca este indexat=crescut periodic, folosindindicele de inflatie) atunci ne aflam in fata unei afirmatii mincinoase; inseamna ca au fost mai multe solicitari dar au fost si mai multe respingeri, adica nu s-au aprobat… adica medicii au m,uncit degeaba, „moaca”.
  Si atunci, nemultumirea este perfect justificata.
  ==================
  Degeaba se tehnologizeaza „totul” daca se sfideazas realitatea si se suboprdoneaza omul fata de „ideee”.
  Asta este victoria idiotului (celui care „traieste” pentru idee) asupra vietii…

  • Si ce spuneti dvs trebuie dezbatut. Dar sa nu omitem problema cealalta, serviciile medicale bifate nejustificat/ilegal (si decontate de Casa), unul dintre motivele pentru care s-a introdus cardul. Este un subiect tabu pentru cadrele medicale.

 2. „serviciile medicale bifate nejustificat/ilegal” – poate asa se pare…. o fi 1%?
  Pentru atata se implementeaza un sistem????
  Pentru un paduche nu arunci camasa, asa stie romanu’…
  Dar exploatatorul are „tehnica” – pune botnita culegatorului de struguri, nu-i asa?
  Asta e dovada de „scoala” si „experienta” tehnocrata…
  Nu cred ca a lua apararea statului este ceva rezonabil – statul pretinde, impune si pedepseste.
  Este si „jucator”. si „judecator” si „calau” – adica executor.
  Adica este neprincipial, subiectiv si de rea-credinta, nici vorba sa apere, sa slujeasca – adica sa isi indeplineasca slujirea cui il plateste…
  Desigur, vorbim de factorul uman care il „anima” fiindca statul nu este ceva real, viu, personal ci doar un concept care ascunde grupul uman cu comportament ipocrit si pervers anti-uman.
  … parca taxele si impozitele sint foarte „justificate”…
  Stapanul zgarcit invata sluga….
  Nu „le” mai ajunge … statul, acest monstru – tumoare care creste fara control, nu slujeste oamenilor care asteapta servicii, ci gastii care se afla in spatele mastii „autoritatii” si care isi realizeaza propria agenda prin sifonarea bugetului si indatorare inutila spre imbgatirea strainilor si saracirea romanilor.
  Acum, … monstru, concept…. ce-o mai fi…. nici macar nu mai este roman sau reglat dupa legea romana ci este o ticalosie straina, impanata cu deturnati mental „scarbiti” de prostimea pe care o persecuta (in realitate).

Comentariile sunt închise.