Alianţa pentru Apărarea Libertăţii cere respingerea legii „anti-defăimare”

Alliance Defending Freedom a remis un comunicat de presă, în care solicită respingerea în Parlament a proiectului de lege „anti-defăimare”, moşit de liderul PSD, Liviu Dragnea.

ADF International este o organizație pentru apărarea libertății religioase, a vieţii, căsătoriei și familiei în întreaga lume. Are birouri în Viena, Bruxelles, Geneva, New York, Washington DC și Mexico City şi deţine statut special consultativ pe lângă Organizația Națiunilor Unite, Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa și Organizația Statelor Americane. Acționează în mod regulat, în cazuri semnificative, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și în alte tribunale internaționale şi are intervenţii pe lângă parlamentele naționale și în cadrul Națiunilor Unite.

Redăm în continuare textul comunicatului. (Rost Online)

LIBERTATEA DE EXPRIMARE SUB ASEDIU ÎN ROMÂNIA

BUCUREȘTI, România – Miercuri, Parlamentul României va supune la vot așa-numita lege a „defăimării sociale.” Proiectul de lege, care deja a trecut de Senat, a primit aviz favorabil de la Comisia Juridică, de Disciplină și Imunități și de la Comisia pentru Drepturile Omului, Culte și Problemele Minorităților Naționale.

„Această lege incriminează pe oricine va critica un anumit grup politic sau social sau va exprima o opinie care ar putea stârni controversă. În fond, legea restricționează libera exprimare în România,” a spus Adina Portaru, expert în drepturile omului și avocat al organizației ADF International. „Din moment ce România a ratificat Pactul Internațional cu privire la Drepturile Civile și Politice, Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și Convenția Europeană a Drepturilor Omului, trebuie să respecte, să protejeze și să promoveze dreptul la liberă exprimare. Parlamentarii nu trebuie să adopte legi care ar putea să îi ferească de critică, de examinarea și de dezbaterea publică.”

Termeni vagi și subiectivi

Proiectul de lege folosește termeni foarte vagi, precum „situație de inferioritate,” „grup social,” „defăimare socială,” și „incitare la discriminare socială.” Nu este clar cine va interpreta aceste concepte vagi, care ar putea da naștere la abuz și la cenzură.

Efecte negative asupra libertății de exprimare

Subiectele controversate și sensibile nu ar mai putea fi dezbătute în spațiul public, având în vedere lipsa de claritate și de previzibilitate provocată de proiectul de lege. „Dacă acest proiect de lege va fi adoptat, va înăbuși dezbaterea și diferențele de opinie, creând în cele din urmă un climat de suspiciune și de neîncredere. Cel mai probabil, chiar și jurnaliștii și analiștii politici va trebui să se abțină de la a critica în mod public politicieni sau alte persoane publice”, a spus Portaru.

Criticile aduc cu sine amenzi severe

Conform actualului proiect de lege, „defăimarea socială” se pedepsește cu amendă de la 1.000 la 30.000 de lei, dacă discriminarea vizează o persoană fizică, respectiv cu amendă de la 2.000 la 100.000 de lei, dacă discriminarea vizează un grup de persoane sau o comunitate. Amenzile se aplică tuturor afirmațiilor publice, inclusiv celor făcute de media.

ADF International a recomandat cu fermitate respingerea proiectului de lege printr-o intervenție legală adresată Parlamentului României în octombrie 2015.

Documente:

LEGE-DEFAIMARE-SOCIALA-RO_ADF

LEGE-DEFAIMARE-SOCIALA-RO_ADF Social-defamation-RO_AP-Translation


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


4 comentarii la „Alianţa pentru Apărarea Libertăţii cere respingerea legii „anti-defăimare””

  1. Legea anti-defaimare este indreptata impotriva acestui popor,doar de dragul initiatorilor care sunt tradatoru de neam,in slujba altora ce vor impreuna ce celelalte legi anti romanesti,la desfiintarea religiei, distrugerea indentitatii nationale.
    A nu se vota si in cazul ca va trece, cu mic si mare in strada sa terminam cu acesti parlamentarto care isi fac pensii mai mult decit nesimtute. Sunt de un cinism criminal. Conform noii legi pot fi incadrat la defaimare?

  2. Rusine Dragnea, si mai ales rusine clasei politice romanesti!! Pai trebuie sa vina ambasadorul SUA sa va spuna ca legea voastra e un c***t, si de-abia atunci reactionati?? Ma mir totusi ca a reactionat si el. Se pare totusi ca in cercurile politice americane political corectness-ul nu mai e la moda, iar Hans Klemm probabil ca se conformeaza si el, ca nu cumva sa ii supere pe viitorii stapani( probabil republicani) . Si politicienii nostrii scarbosi fac ce li se zice( bine macar ca li se mai zic si lucruri bune, ca altfel numai rau ar face si am ajunge ca in Venezuela, unde nici hartie igienica nu mai au!).

  3. Cred ca mai bine ar fi sa fie aplicata o atare lege, decat sa fie lasat liber Radu Banciu la B1 sa injure copii abia nascuti sa jigneasca sportive precum Simona Halep si multe alte trivialiati ale acestui nenorocit. Oameni buni, atenti e din alta parte vine nenorocirea. Doamne fereste si pazeste!/

Comentariile sunt închise.