Cine a fost? (II) Constantin Beleciu

Muncitor din Bacău, fără apartenență politică („nimic“) [1], a fost arestat pe 29 mai 1948, iar în 1949 a fost condamnat la 12 ani de „muncă silnică“ pentru „uneltire împotriva ordinii sociale“ (art. 209 Cod Penal), pe motiv că:

A dat 100 lei ajutor legionar și a găzduit pe leg[ionarul]. … [nume neînțeles] și Berza Eugen care avea activitate legionară.

În context, a da o cană cu apă, o bucată de pâine, a găzdui un „fugar“, pe scurt, simpla compasiune, solidaritate umană – dacă „fugarul“ era / fusese legionar – te plasa la „ajutor legionar“ și clasa la criminalitatea anticomunistă cea mai înaltă.

A fost deținut la Gherla, închisoarea pentru „muncitori“ și „țărani“, unde a murit pe 24 februarie 1951 în „demascări“.

De la etajul III, unde aveau loc maltratările, a fost dus la cabinetul medical. Medicul Viorel Bărbos, care l-a consultat, a constatat un TBC pulmonar în stare gravă, boală pe care o avusese şi înainte de bătăi şi torturi, însă într-o formă uşoară. Nu a observat urme de bătăi pe corp. Întârzierea deciziei de internare, datorată ofițerului politic Gheorghe Sucigan, i-a grăbit sfârșitul. [2]

NOTE
[1] Cf. fișa sa matricolă penală.

[2] Cf. lucrarea noastră, Reeducarea în România comunistă (1948-1055). Târgşor, Gherla, Iaşi/Bucureşti, Polirom, p. 177.

Mircea Stănescu

About Mircea Stănescu

Doctor în filosofie al Universității București, consilier principal (arhivist) la Arhivele Naționale ale României, Biroul de Arhive Contemporane. Între 1999 și 2002 a efectuat stagii de cercetare în științe politice la Institut d’Études Politiques, iar în perioada februarie‑iunie 2002, un stagiu de cercetare postdoctoral în sociologie politica la Maison des Sciences de l’Homme. A participat cu comunicări științifice la numeroase sim­pozioane și conferințe și a publicat articole in revistele Memoria și Timpul. Este coautor al manualelor de istorie pentru clasele a X‑a și a XI‑a apărute la Editura Sigma în 2005 si 2006. Autor al trilogiei "Reeducarea în România comunistă" apărute la Editura Polirom, a lucrării "Organismele politicii românești (1948-1965)" apărută la Editura Vremea, coautor al lucrării "Procesele reeducării (1952-1960). Statul și dreptul. Instrumente de represiune ale dictaturii comuniste" apărute la Editura Matrix Rom.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost