Ordonanța privind salarizarea bugetarilor

Prim-ministrul Dacian Cioloș și ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, au susținut săptămâna aceasta o conferință de presă referitoare la modul de salarizare din sistemul sanitar și de învățământ. Conferința poate fi urmărită integral pe situl Guvernului. Redau ideile principale.

Prim-ministrul Dacian Cioloș a declarat că proiectul de OUG are ca scop corectarea unor disfuncţionalităţi din sistemul public de salarizare și creșterea eficienței sistemului public.

Există o problemă generală, a încadrărilor în aceeași unitate, pe aceeași funcţie, cu aceeași vechime, dar cu salarii diferite, dar şi problemele specifice fiecărui sector.

OUG va fi coroborată cu alte modificări în sistemul public, care să îi redea credibilitatea şi să îi crească performanţa. (În acest context s-a făcut numirea noului ministru al Sănătății.)

Vor fi acordate bonusuri,  în condiţiile în care se vor îndeplini anumite criterii de performanţă, şi deocamdată ni le putem permite doar pentru domeniul Sănătăţii şi Educaţiei.

Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a relatat cum, în calitate de consilier de stat pe probleme economice, a cerut datele din sistem, necesare când este elaborat un proiect de salarizare. La Ministerul Muncii nu exista nicio dată, toate fiind centralizate la Ministerul de Finanțe. Ministerul de Finanțe, în ianuarie, a început cu o bază de date de 350.000 de salariați din 1,2 milioane. După consultările din februarie, s-a ajuns la vreo 560.000 de oameni. În momentul de faţă, s-a ajuns la vreo 760.000 de oameni, cu date integrate şi verificate în sistem, ceea ce nu este până la urmă un lucru firesc. Proiectul de lege pe care se va lucra în continuare va fi un proiect fundamentat pe date.

OUG introduce două tipuri de corecții, unele care ţin de încadrare şi unele care ţin de decomprimarea bazei piramidei, deci de salarizare. Era vorba de acele prime 40 de clase ocupaționale sau câte ne permit un loc de inflexiune pentru a ridica salariile cele mai de jos cu respectarea marjei fiscal-bugetare.

Salariul de bază este într-adevăr mic în unele sectoare (cum sunt cele din Apărare), dar câștigul, datorită altor indemnizații, sporuri etc. poate duce la sume medii mai mari. OUG se referă doar la salariile de bază.

Nu va scădea nici un salariu. Frustrarea cauzată de faptul că cei cu salarii mai mici se ridică acum este considerată insuportabilă în societatea românească și acest lucru a fost discutat cu partenerii sociali.

Această măsură de eliminare a discriminărilor la locul de muncă este aplicabilă la nivelul unității şi elimină frustrările pe care noi le putem avea în orice familie ocupațională legată de această repartiție.

Diferențele dintre tranșele de vechime vor respecta cei 2,5% din salariu.

Performanța  va fi stimulată separat, dar salariul de bază trebuie să fie același. Bonusurile de performanță vor fi introduse deocamdată în Sănătate și Educație. Ele sunt o sumă din fondul de salarii, 2%, sume deblocate acum, ce există de mult timp în legislație. Criteriile de performanță vor fi stabilite de Guvern.

Mai importante decât sumele în sine sunt mesajele pe care le transmiți specialiștilor din sistem, cu convingere şi arătând că îți pasă de ceea ce întâmplă în sistemul publice, consideră ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru.

Dacă OUG va fi aprobată în iunie, salariile vor fi corectate începând cu septembrie și vor presupune o rectificare bugetară de peste 3 mld. lei.

Alina Ioana Dida

About Alina Ioana Dida

Medic, publicist şi traducător. A tradus "Revoluţia franceză", de Albert Soboul, apărută în 2009 la Editura Prietenii Cărţii (Bucureşti).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost