Ce înseamnă 20 mii de semnături

Pentru a fi candidat independent pe București o persoană non-umană are nevoie de 17 mii semnături, sau 20 mii, pentru marja de siguranță. Astăzi doi domni din Parlament, unul cu două mandate de deputat la activ, celălalt doar cu unul, s-au întâlnit în parc la strângerea de semnături.

O semnătură presupune cel puțin un minut, deci 20 mii totalizează peste 330 ore. Ore de muncă pentru organizatori, muncă care ar trebui să fie remunerată, în viziunea unui om de dreapta, cum nu sunt Remus Cernea și nici Toader Paleologu; cei doi lucrează cu voluntari.

Totuși, în atâția ani nimeni nu a reușit să candideze ca deputat independent. Voluntari nu se găsesc chiar pe toate drumurile. Legea a fost făcută intenționat de către partidele mari pentru a-și păstra monopolul. Această problemă a lumii politice românești a fost ignorată de cei doi deputați, unul ”neafiliat” celălalt doar ”disident” în PNL, din care nu a fost exclus oficial.

Remus Cernea a depus câteva inițiative legislative referitoare la legea electorală: despre timpii de antenă, despre pragul electoral pentru partide și alianțe, despre cota de gen și despre numărul de deputați pentru Diaspora. Toate au fost depuse în 2016. (În ceilalți ani a avut alte priorități.)

Aștept cu nerăbdare ca cei doi pionieri ai lumii politice românești să ”cedeze” propunerilor PNL de a candida pe listele lor. În acest caz, asigurarea numărului de semnături necesar (un mizilic de câteva sute de mii) nu ar mai cădea în răspunderea lor. Și nici securizarea voturilor la urne. Cele câteva sute de semnături strânse vor fi descrise ca potențiale voturi, iar eșecul ”candidaturii independente” va fi pentru ei prețul umilinței. Un loc eligibil pe liste este visul oricărui om politic serios din România.

Alina Ioana Dida

About Alina Ioana Dida

Medic, publicist şi traducător. A tradus "Revoluţia franceză", de Albert Soboul, apărută în 2009 la Editura Prietenii Cărţii (Bucureşti).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Ce înseamnă 20 mii de semnături”

  1. Ar trebui 50 de mii sa nu mai intre deviati psihologic ca delfinul barbos, inchinator la dejectiile perversilor.
    Fereasca Dumnezeu sa mai vedem aberatii existentiale cu aspect umanoid si discurs viclean, sinucigas pentru societate.
    Mai bine o formatiune politica imperfecta decat indivizi complet „defecti”.

Comentariile sunt închise.