Coaliția pentru Familie despre proiectul privind legalizarea parteneriatului civil

Astăzi a avut loc la Comisia Juridică din Senat o audiere pe marginea propunerii legislative privind parteneriatul civil.

Coaliția pentru Familie a trimis un reprezentant ce a vorbit despre principalele motive pentru care mai multe asociații au cerut respingerea acestei propuneri legislative.

Prezentarea poate fi citită integral pe coalitiapentrufamilie.ro. Reiau câteva idei.

În ce priveste cuplurile heterosexuale introducerea parteneriatului civil este lipsita de interes juridic, atata vreme cat acesta isi propune sa creeze un regim juridic cvasi-asemanator cu cel al institutiei casatoriei. E vorba  atat despre cupluri care traiesc in asa-numita casatorie de proba: coabiteaza o perioada dupa care se casatoresc sau se despart, precum si de cupluri care vor trai impreuna fara sa intre vreodata intr-un angajament legal, INDIFERENT care ar fi acela. Nici vorba, deci, de nevoia unei institutii alternative la cea a casatoriei. (…)

Din punctul de vedere al autoritatii de stat, parazitarea casatoriei, care ramane forma de uniune dovedita istoric si statistic ca fiind cea mai stabila, cu o alta mai relaxata si usor de anulat ca uniunea sau parteneriatul civil, este indezirabila, in primul rand pentru ca nu slujeste interesului superior al copilului rezultat din aceste uniuni. Interesul superior al copilului este sa traiasca impreuna cu si sa fie educat de parintii săi, intr-o familie nucleara si o gospodarie stabila. Între 1989 si 2015 proportia copiilor nascuti in afara casatoriei în România a crescut de la 19% la 33%. Acesti copii sunt vulnerabili. De aceea Statul ar trebui sa incurajeze casatoria, nu sa o puna pe picior de egalitate cu concubinajul.

În ce priveste cuplurile monosexuale, din experienta altor tari si din istoria ultimelor 2 decenii si jumatate rezulta cu claritate o concluzie: intotdeauna si peste tot, parteneriatul civil nu a avut niciun alt rost decat acela de a face, incetul cu incetul, acceptabila ideea de „casatorie” intre persoane de acelasi sex si de a inlesni modificarea in acest sens a legislatiei familiei. Ne opunem categoric unei astfel de revolutii legislative. Cele 3 milioane de adeziuni date proiectului cetatenesc de ocrotire a casatoriei si familiei sunt suficient de graitoare.

Pâna in momentul in care nu va avea certitudinea ca familia si casatoria – in unicul sau inteles valid, acela de uniune intre un barbat si o femeie – sunt ocrotite prin Constitutie, Coaliția pentru Familie se opune cu fermitate legiferarii parteneriatului civil.

Nu in ultimul rand, dintr-o perspectiva mai larga, noi va solicitam sa refuzati ceea ce s-ar putea numi, fara teama de a gresi, un „diktat ideologic”. Parteneriatul civil nu are niciun fel de corespondent nici in legislatia si nici in realitatea istorica si sociala romaneasca. Grefarea unui astfel de mutant pe corpusul juridic romanesc doar pe motivul ca „altii au facut-o” este absurda si periculoasa. Legislatia familiei ramane, deocamdata, apanajul direct si exclusiv al legiuitorului roman, care trebuie sa tina cont de valorile culturale si de institutiile verificate istoric ale natiunii romane. (sursa: coalitiapentrufamilie.ro)

 

Alina Ioana Dida

About Alina Ioana Dida

Medic, publicist şi traducător. A tradus "Revoluţia franceză", de Albert Soboul, apărută în 2009 la Editura Prietenii Cărţii (Bucureşti).

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Coaliția pentru Familie despre proiectul privind legalizarea parteneriatului civil”

  1. „Pâna in momentul in care nu va avea certitudinea ca familia si casatoria – in unicul sau inteles valid, acela de uniune intre un barbat si o femeie – sunt ocrotite prin Constitutie, Coaliția pentru Familie se opune cu fermitate legiferarii parteneriatului civil.” -asta imi pare o afirmatie care lasa loc la interpretari: daca se va schimba Constitutia in sensul precizat, dupa aceea Coalitia nu mai este asa sigura ca „uniunile civile” sunt o aberatie? Dupa acest moment nu mai trebuie sa se opuna ferm legalizarii asa zisei uniuni civile?

Comentariile sunt închise.