Puneți o cărămidă la noua ”Casă cu Rost”!

Scrisoare către membrii Asociației Rost, beneficiarii proiectului ”Casa cu Rost”, ostenitorii acesteia, sprijinitorii noștri vechi și noi, iubitorii Tradiției, adepții unei vieți sănătoase, doritorii de autoperfecționare și tuturor românilor cărora le-ar putea fi de folos inițiativele noastre.

Dragi prieteni,

În urmă cu cinci ani, cînd am înființat Centrul cultural și formativ ”Casa cu Rost”, am pornit pe un drum pe cît de greu, pe atît de plin de satisfacții. Pentru că am reușit să oferim bucurie miilor de adulți și copii care ne-au trecut pragul. Pentru că am creat o comunitate de oameni luminoși. Pentru că am salvat meșteșuguri și obiceiuri pe cale de dispariție. Pentru că am reînvățat împreună să trăim după legile naturale ale vieții, într-un stil sănătos, echilibrat și care să ne dea un orizont senin.

CE AM FĂCUT

Cu ajutorul nostru, numeroase persoane au deprins pictura de icoane pe sticlă și pe lemn, cusăturile tradiționale, atît de bogate în semnificații, pe ii și cămăși populare, modelajul în lut, croirea unor articole vestimentare și confecționarea de rucsaci și genți din materiale naturale, construirea și îngrijirea unor mini-grădini de apartament; au învățat să se hrănească sănătos și gustos, după rețetele bunicilor; au reușit să-și găsească liniștea sufletească și rostul vieții, prin atelierele de psihologie practică; o mulțime de copii care sufereau sub stresul dat de cerințele școlare, de pretențiile părintești și de hărțuirea de către colegi și-au recăpătat încrederea în ei și puterea de a ieși de sub toate aceste presiuni, pentru a se dezvolta armonios și a obține succesul; și așa mai departe.

Periodic am organizat dezbateri culturale, lansări de carte, vernisaje de expoziții de pictură, de sculptură și de fotografie, vizionare de filme artistice și documentare, audiții de muzică live – clasică și modernă –, seminarii științifice etc.

Am fost inițiatorii și gazdele a sute și sute de evenimente culturale și formative.

Noi, ”Casa cu Rost”, am fost pionieri în desțelenirea junglei urbane, pentru a ne croi cale înapoi spre tradiție și spre normalitate. Am dat astfel curaj și altora să pornească în această direcție. Iar unii ne-au copiat pînă în cele mai mici detalii. Și e bine, căci tot ce am făcut nu a fost pentru cîștigul nostru financiar, ori spre gonflarea orgoliului nostru, ci pentru a da o pildă și pentru a-i sprijini pe cei care au înțeles că rădăcinile ne dau seva vieții. Am vrut doar să punem în lucrare repere uitate și să ne îndeplinim un rost pe care ni l-am asumat demult și pe care o vreme doar l-am teoretizat.

CU CE PREȚ

Răsplata noastră a constat mereu în reacțiile celor care au beneficiat de zecile de tipuri de activități pe care le-am organizat, de la cursurile practice, pînă la dezbaterile culturale, expozițiile de artă și difuzarea de filme artistice. Pentru noi nu e nimic mai valoros decît un zîmbet de mulțumire și întinderea unei mîini prietenești. Cu atît mai mult prețuim aceste simple gesturi cu cît nu ne-a fost ușor să întreprindem tot ce am întreprins. Am avut mijloace puține, dar am compensat lipsurile cu tot sufletul nostru.

Echipa de management a ”Casei cu Rost” funcționează exclusiv pe bază de voluntariat, adică fără plată, doar din dragoste și credință. Numai cei 16 profesori, care susțin cursurile, primesc o modestă recompensă pentru strădania, știința, răbdarea și timpul pe care le consumă în acest scop, așa cum e firesc. Așa am reușit să menținem prețurile cele mai favorabile pentru publicul nostru.

CE VREM SĂ MAI FACEM

Totuși, astăzi, am ajuns la nivelul la care așteptările celor care ne caută depășesc posibilitățile noastre. ”Casa cu Rost” a devenit un brand. Mulți vin către noi crezînd că sîntem o instituție mare și bogată. Iar unii sînt descumpăniți de realitate. Dăm tot ce avem mai bun, dar acum nu mai este destul!

Spațiul în care ne desfășurăm activitățile, deși amenajat ca un cămin cald și amplasat în centrul vechi al Capitalei, nu este nici suficient de mare (70 mp), nici destul de accesibil (la etajul șase al unei clădiri de birouri, pînă la care se ajunge cu un lift mic, care uneori nu funcționează), nici pus într-un context prea primitor (clădirea arată destul de rău, pentru că este administrată precar, iar noi nu avem nici un cuvînt de spus în această privință). Binefăcătorului care ni l-a pus la dispoziție i se cuvin mii de mulțumiri și este permanent în rugăciunile noastre, pentru că, fără el, nici acest spațiu nu l-am fi putut avea. Cu ajutorul lui, am redus mult cheltuielile pe care le reclamă o astfel de întreprindere. Totuși, nici această persoană binevoitoare nu poate face mai mult în această situație și nu este datoare să facă mai mult.

Știm de la dvs, cei care ați beneficiat de eforturile noastre, că toate aceste neajunsuri nu sînt mofturi, ci motive reale din pricina cărora unii nu mai revin la activitățile pe care le organizăm, deși sînt foarte încîntați cînd participă, fie și pentru o singură dată, la ele. Și e păcat, pentru că obiectivul nostru este să bucurăm cît mai multe persoane cu ceea ce facem. Mai mulți oameni fericiți fac o lume mai bună!

Așadar, întîi de toate avem nevoie de un sediu adecvat nivelului la care am ajuns și noilor proiecte pe care le avem în vedere (inclusiv o Școală a Rosturilor Românești, despre care vom mai vorbi). Închirierea unei case cu o suprafață de 150 – 200 de mp utili și o curte cît de mică, într-o zonă centrală sau semicentrală din București, este soluția la care ne gîndim. Însă, chiriile pentru asemenea imobile sînt mari, iar mutarea într-un alt loc presupune o perioadă de amenajare și acomodare (pentru publicul nostru, care va trebui să ne găsească la noua adresă) de cel puțin patru, cinci luni, timp în care nu am avea sumele necesare să acoperim cheltuielile curente. Un calcul sumar ne arată că pentru a ne muta într-un sediu mai potrivit este obligatoriu să avem un depozit de 12.000 de euro (chirii în avans, plata agentului imobiliar, bani de amenajare și funcționare pe perioada de început).

De asemenea, pentru necesitățile comunității ”Casa cu Rost” am gîndit o aplicație online, prin care membrii să participe nemijlocit și permanent la viața Centrului cultural și formativ. O aplicație prin care vor fi informați în timp real asupra activităților de la ”Casa cu Rost”, care îi implică în evoluția ”Casei cu Rost” în mod interactiv și prin care își pot rezerva locurile la ateliere de pe orice dispozitiv inteligent de comunicare (telefon, tabletă, computer). Această aplicație, aflată deja în lucru în stadiu avansat, și implementarea ei vor costa încă 5.000 de euro.

CE PUTEȚI FACE

Trăgînd linie, constatăm că nu dispunem de aceste resurse financiare. Cu doar 17.000 de euro am face… revoluție, dar nu-i avem. Dacă am fi făcut o afacere din ”Casa cu Rost”, banii n-ar mai fi fost o problemă, dar nici acest loc nu mai era probabil acea oază de liniște și bucurie care este azi.

Speranța ne este, deci, la dvs., cei care cunoașteți și prețuiți ”Casa cu Rost”, care înțelegeți că sîntem obligați să facem aceste două îmbunătățiri pentru a sluji scopul fundamental al acestui Centru cultural și formativ.

De aceea, vă rugăm să donați fiecare măcar cîte zece euro (50 xe lei) și sîntem convinși că, în scurt timp, vom aduna banii necesari. Vor fi cel mai bine cheltuiți bani, pentru că veți fi beneficiari direcți. În plus, veți avea satisfacția de a-i ajuta și pe alții să ne descopere și să se împărtășească de stilul nostru de viață.

Ne propunem să strîngem cei 17.000 de euro într-o lună, începînd de azi. Contul pentru donații este ÎN LEI: RO25BACX0000000107363250, deschis pe numele Asociaţiei Rost (Cod fiscal: 12495302), la UniCredit Bank.

Sîntem mulți cei care ne bucurăm de ”Casa cu Rost”, putem dovedi că sîntem și solidari. Haideți s-o facem!

Doamne, ajută!

Cu îmbrățișări din inimă,

Adela-Ioana și Claudiu Târziu


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost