Concluzii la alegerile locale din 27 Septembrie 2020

Este a doua zi după alegeri, cînd rezultatele sînt mai limpezi și nu mai există posibilitatea unor schimbări majore.
Ce a reușit AUR – Alianța pentru Unirea Românilor, un partid lansat pe 1 Decembrie 2019, deci cu o vechime de numai zece luni pe scena politică?
A izbutit:
# să aibă pe buletinele de vot candidați într-o treime din țară, lucru nu atît de ușor precum ar putea părea, avînd în vedere că partidul este încă la început cu dezvoltarea lui teritorială și, mai ales, luînd în considerare legile electorale, care fac procesul cronofag, birocratic la maximum și consumator de multă energie și bani (de pildă, a fost nevoie de vreo 75.000 de semnături de susținere pentru depunerea candidaturilor, atîtea cîte au fost – mai mulți candidați ar fi însemnat mai multe semnături);
# obțină trei mandate de primari, la Amara – Ialomița, Valea Lungă – Alba și Pufești – Vrancea și aproximativ o sută de consilieri locali;
# să depășească partide parlamentare în mai multe localități, cum s-a întîmplat bunăoară la Răcăciuni – Bacău, unde a ieșit pe locul doi, după PSD, obținînd peste 17% din voturi, la Ciurila – Cluj, locul trei, după PNL și PSD, cu 9,5% din voturi, sau la Lumina, în județul Constanța, unde a primit peste 6% din voturi;
# să se plaseze pe locul 7 din 18 la Primăria Generală a Bucureștiului, după partidele parlamentare și după candidați cu notorietate de 100%, și pe locul 10 din 23 la Consiliul General al Municipiului București;
# să se facă auzit și să se impună pe alocuri cu un buget total, la nivel național, minuscul, de numai 23.000 de euro, și în condițiile unui boicot cvsigeneral al presei.
E mult, e puțin? Noi credem că este destul pentru a ne propune cu realism să intrăm în Parlament odată cu alegerile din 6 Decembrie a.c.
De reținut că toate celelalte partide aflate în zona național-conservatoare și liberal-conservatoare s-au plasat sub AUR, din punct de vedere al rezultatelor.
Ar fi ideal să ne unim eforturile, așa cum am propus dintr-un început, de anul trecut, și să obținem un rezultat important în 6 Decembrie.
Alternativa Dreaptă, Alianța pentru Renaștere Națională, Alternativa pentru Demnitate Națională, Re-Start România, Partidul Națiunea Română, Partidul Noua Românie, Alianța Național Țărănistă, ca și alte cîteva grupări politice, ar trebui să accepte că numai uniți ne crește puterea și putem constitui mai repede o alternativă viabilă la partidele de Sistem, care ocupă azi locurile din Parlament.
Noi nu doar că sîntem deschiși discuțiilor, dar facem un nou apel la unitate și la candidaturi sub o singură siglă pe 6 Decembrie. Așa cum am făcut și în primăvară, în pregătirea alegerilor locale. Revenim cu această propunere, în mod public. Dumnezeu să ne dea înțelepciunea de a ne uni forțele!
Claudiu Târziu

About Claudiu Târziu

Jurnalist, scriitor şi editor; cea mai recentă carte publicată: ”Rostul generației noastre. O perspectivă conservatoare asupra României postcomuniste” (Ed. Rost, București, 2019)

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost