Artistul Grigore Leșe: Iubirea nu e un flirt, ci o unire ce se menține în perioadele de abundență, la fel ca cele de austeritate, în nopțile senine, dar și în zilele de mari încercări

Să iubești înseamnă să îmbrățișezi și, în același timp, să reziști multor, multor începuturi și sfâșituri, toate în cadrul aceleiași relații de iubire, spune marele artist Grigore Leșe, în ziua de Dragobete, sărbătoarea dragostei la români.

„Dragoste înseamnă să pui laolaltă suflu și trup, spirit și materie. Eternul și efemerul se unesc și devin legătura nemuritoare între cele două suflete, greu de descris și greu de înfăptuit, dar pe care o trăim profund. Iubirea este și o sărbătoare a abundenței. Însă, în forma ei cea mai înaltă, iubirea este o succesiune de morți și renașteri. Ieșim dintr-o etapă a iubirii și intrăm în alta. Pasiunea se stinge și se reaprinde. Durerea dispare, apare apoi iar. Să iubești înseamnă să îmbrățișezi și, în același timp, să reziști multor, multor începuturi și sfâșituri..toate în cadrul aceleiași relații de iubire.

În poveștile înțelepte, iubirea este rareori o întâlnire romantică a doi îndrăgostiți. Poveștile din regiunile circumpolare, de exemplu, descriu iubirea ca pe o unire între două ființe, ale căror forțe reunite îi permit uneia dintre ele, sau amândurora, să intre în contact cu lumea sufletului și să participe la destin ca la un dans cu viața și cu moartea. De altfel, în nordul înghețat, într-unul din cele mai aspre ținuturi de pe pământ, cu o cultură a vânătorii puternic înrădăcinată, iubirea nu e un flirt, nici urmărirea unei simple plăceri a eului, ci o legătură vizibilă, creată de mușchiul psihic al rezistenței, o unire ce se menține în perioadele de abundență, la fel ca în perioadele de austeritate, în nopțile senine, dar și în zilele de mari încercări.

Pentru a iubi, deci, trebuie sa fim puternici și înțelepți. Forța vine din spirit, iar înțelepciunea din experiență. Pasiunea nu trebuie „căutată”: ea este periodic generată, și, deci, dăruită. A trăi împreună toate suișurile și coborâșurile, toate începuturile și sfârșiturile, dă naștere unei iubiri inegalabile, devotate.

Este adevărat că, în cadrul aceleiași relații de iubire, survin nenumărate finaluri. Dar, undeva, în straturile delicate ale ființei ce se creează atunci când doi oameni se iubesc, există o inimă și o respirație. Când o jumătate a inimii se golește, cealaltă se umple. Când o respirație se încheie, alta începe”, a scris, pe Facebook, marele artist Grigore Leșe.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost