La 13 martie 1918, Zemstva din Soroca, urmând îndemnul celei din Bălţi, a votat cu majoritate de voturi pentru unirea Basarabiei cu România, transmite TVR Moldova.
Adunarea Generală a Zemstvei sorocene îşi motiva decizia prin faptul că în „anul 1812, în urma sângeroaselor frământări ale tuturor popoarelor europene, Basarabia a fost smulsă, fără consimţământul ei, de la trunchiul politic şi etnografic al naţiunii sale de origine”.
Hotărârea a fost luată în urma consultărilor cu micii şi marii proprietari, membrii comunei, ai clerului şi a învăţământului. Sorocenii au făcut atunci apel la Sfatul Ţării şi la toate adunările constituante din întreaga Basarabie, de la Hotin până la Ismail, ca să adopte decizii asemănătoare, şi să depună „la picioarele Tronului României omagiile noastre de devotament şi credinţă către Regele Ferdinand I-ul, Rege al tuturor Românilor”.
Astfel că la 27 martie 1918 Sfatul Ţării din Chişinău a şi adoptat Proclamaţia de Unire, iar la 1 decembrie a aceluiaşi an, la Alba Iulia, a fost săvârşită Marea Unire.

- Senatorul Claudiu Târziu (AUR): România are nevoie de o politică NAȚIONALĂ nu doar în sport, ci în toate domeniile - 21 iunie 2022
- Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja: România încă nu are un singur instrument de validare a identității digitale. Ne vom putea autentifica prin RECUNOAȘTERE FACIALĂ, până anul viitor - 20 iunie 2022
- Legea decarbonizării atacă interesele naționale de securitate! Apelul BNS către Ministerul Energiei - 20 iunie 2022
Sa rugam pe Bunul Dumnezeu „sa fim iarasi ce-am fost”!