Cât de eficiente sunt măsurile de carantină?

Iată că România intră iar în carantină, de data asta chiar mai dură decât în urmă cu un an. Magazine închise la ora 6 seara, toată lumea în casă după ora 8 seara, vacanță de primăvară a copiilor de o lună cu amenințări de înghețare a anului școlar dacă situația nu se îmbunătățește etc. Atâta îi duce mintea pe domnii din coaliția de guvernare PNL – USR-Plus – UDMR.

Măcar în urmă cu un an domnii guvernanți aveau un motiv pertinent de instituire a carantinei, era un virus nou, extrem de contagios cu efecte grave pentru o parte din cei infectați. Motivul invocat atunci era că rețeaua medicală nu era pregătită și un val mare de bolnavi într-o perioadă scurtă va face ca resursele medicale să fie epuizate rapid. Așa că au spus românilor să stea în case ca să le dea timp pentru a se pregăti cu mai multe paturi ATI, spitale mobile/provizorii, mai multe echipamente etc. Chestie absolut logică, lumea a înțeles și, în mare măsură, a respectat carantina.

A trecut de atunci un an, timp mai mult decât suficient să se fi pregătit. Lucru pe care nu l-au făcut. Așa că valul trei al pandemiei i-a prins nepregătiți, la fel cum îi prinde în fiecare an iarna. Așa că au decis să facă ce fac ei mai bine, carantină dură. Câte vieți și destine vor fi distruse de măsurile luate acum e greu de spus.

Dar putem să ne uităm în urmă și să vedem cât de eficientă e carantina.

În SUA se discută intens deciziile luate de guvernatorul republican al statului Florida, Ron DeSantis. În Florida viața și-a urmat normal cursul, fără închideri de școli și afaceri, fără carantină, fără obligația purtării măștilor de protecție. După un an de pandemie statul Florida a înregistrat cu 3% mai multe cazuri de infectări dar cu 8% mai puține decese raportat la media per capita la nivel federal.

Conform ultimelor date de la Universitatea Johns Hopkins, Florida a înregistrat 9.204 cazuri de infectări și aproximativ 150 decese per 100.000 locuitori. În același timp, la nivel federal s-au înregistrat 8.969 de infectări și aproximativ 163 decese per 100.000 de locuitori.

Iar șomajul în Florida e de 4,8% față de 8,8% în New York sau 9% în California, state conduse de guvernatori democrați și care au luat unele din cele mai dure măsuri anti Covid la nivelul SUA.

Acum să comparăm SUA cu UE.

În SUA nu a existat carantină la nivel federal, deciziile s-au luat la nivel local. Statele conduse de stânga (New York, California, Washington, Illinois, Michigan etc) au luat măsuri de carantinare dar cu rezultate mixte, multe zone controlate de dreapta le-au ignorat. Au reușit să închidă destule afaceri dar nu au reușit să impună purtarea obligatorie a măștilor în spații deschise, de exemplu, această măsură fiind opțională cam peste tot. La fel și cu școlile, districtele controlate de stânga au închis imediat școlile, multe dintre ele rămânând închise și acum. Districtele controlate de oameni care mai și gândesc nu au închis școlile, au luat doar unele măsuri de precauție. Vă dați seama de decalajul dintre copiii care au avut ghinionul să locuiască în districtele controlate de stânga și au făcut școala online și cei ce au avut norocul să meargă la școală tot anul.

În același timp în UE, inclusiv în România, s-au luat măsuri dure de carantină: afaceri închise, școli închise, restricții de deplasare și ieșire din casă etc.

Rezultatele după un an de pandemie:

Conform Universității Johns Hopkins, SUA a înregistrat aproximativ 163 de decese la 100.000 de locuitori.

UE, cu o populație de aproximativ 446.000.000 locuitori a înregistrat aproximativ 25.220.000 de infectări și aproximativ 593.000 decese până acum. Raportat la populație, înseamnă o rată a deceselor de aproximativ 133 la 100.000 de locuitori.

Față de SUA, măsurile draconice instituite în UE au prevenit aproximativ 30 de decese la 100.000 de locuitori.

Dacă a meritat sau nu, e de dezbătut. Probabil că majoritatea ar spune că nu a meritat, având în vedere că SUA revine, încet-încet, la normal, în timp ce UE a luat-o în direcția opusă și nu e exclus să ajungă din urmă sau chiar, dacă trendul se menține, să întreacă SUA la numărul de decese raportat la 100.000 de locuitori.

Dragoș Doran

About Dragoș Doran

Alături de Dreapta creștină și de Rost încă de la începuturi. Scriu de plăcere.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Cât de eficiente sunt măsurile de carantină?”

  1. Nu trebuie să gândiți, oameni buni, lăsați tembelizorul să gândească în locul vostru…

Comentariile sunt închise.