Senatorul Claudiu Târziu (AUR), întâlnire oficială cu Mitropolitul Petru al Basarabiei, la Chișinău: Am fost și suntem alături de Mitropolia Basarabiei, singura instituție românească interbelică reactivată la răsărit de Prut după prăbușirea URSS

Senatorul Claudiu Târziu, aflat în vizită oficială în Republica Moldova, a ajuns la Mitropolia Basarabiei, fiind primit de Mitropolitul Petru al Basarabiei.

Încă de la început, senatorul Claudiu Târziu a subliniat importanța deosebită a Mitropoliei Basarabiei ca factor reintegrator al națiunii române.

„Am fost și suntem alături de Mitropolia Basarabiei, singura instituție românească interbelică reactivată la răsărit de Prut după prăbușirea URSS. Suntem conștienți de valoarea spirituală și geospirituală cu totul specială a acestei instituții fundamentale pe care, însuflețiți de Duhul adevărului și al libertății, ați reactivat-o într-un gest de mare curaj în septembrie 1992. Cunoaștem cât de grea a fost între 1992 și 2002 prigoana din partea autorităților Republicii Moldova și a Bisericii Ortodoxe Ruse. Dumnezeu însă v-a dat puteri să rezistați persecuțiilor, iar acum – să reclădiți Mitropolia Basarabiei pe temelia ei istorică și canonică.

Ne bucurăm că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a trecut în ultimii ani în rândul sfinților pe doi mari basarabeni: Sfântul Ierarh Iosif Naniescu al Moldovei și Sfântul Ierarh Dionisie Erhan al Cetății Albe – Ismail, deveniți ocrotitori spirituali ai românilor dintre Nistru și Prut. De asemenea, salutăm faptul că Mitropolia Basarabiei și episcopiile ei componente pregătesc noi propuneri de canonizare a neomartirilor noștri din timpul comunismului.

Recuperarea proprietăților Mitropoliei Basarabiei confiscate abuziv de către regimul comunist de ocupație este una dintre preocupările noastre. Patrimoniul inmobiliar și arhivistic al Bisericii Ortodoxe Române deținut de Guvernul Republicii Moldova este imens. El trebuie să-i fie restituit proprietarului de drept, adică Mitropoliei Basarabiei. Vorbim aici despre respectarea unui drept fundamental, în acord cu documentele internaționale și jurisprudența CEDO. Vom depune eforturi pentru aducerea acestei chestiuni pe agenda bilaterală a Bucureștiului și Chișinăului”, a spus senatorul Claudiu Târziu, co-președintele partidului AUR.

Înaltpreasfințitul Mitropolit și Exarh Petru Păduraru i-a mulțumit oficialului român pentru solidaritatea constantă și exemplară cu Mitropolia Basarabiei și Biserica Ortodoxă Română, oferindu-i senatorului Claudiu Târziu, în semn de înaltă apreciere și prețuire pentru promovarea și susținerea Bisericii, ordinul Sfântul Voievod Ștefan cel Mare.

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost