România continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă. Ce decizii au luat alte țări după confirmarea legăturii între acest ser și cazurile de tromboze

România va continua vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca, a anunțat, joi,în cadrul unei conferințe de presă, medicul Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV).

Anunțul a fost făcut în contextul în care Agenția Europeană a Medicamentului a confirmat, miercuri, că „a fost identificată o posibilă relație de cauzalitate cu formarea de cheaguri de sânge cu caracteristici neobișnuite, asociate cu niveluri scăzute de trombocite la persoanele vaccinate cu acest ser”.

„Evenimentele trombotice care au fost raportate post-vaccinare sunt posibile în cazuri foarte rare, iar beneficiile vaccinării depăşesc cu foarte mult riscurile care survin după vaccinare, legat de aceste potenţiale evenimente trombotice. Ca atare, având în vedere contextul epidemiologic din România, este foarte important să se continue vaccinarea împotriva COVID-19 cu toate produsele vaccinale disponibile şi la parametri cât mai ridicaţi.

Este imperios necesar ca un procent cât mai ridicat din populaţie să se vaccineze cât mai curând posibil pentru a opri efectele negative ale acestei pandemii.

Temporizarea vaccinării sau renunţarea la vaccinare ne pot aduce în faţa unor forme severe de îmbolnăvire atât pe noi, cât şi pe cei din jurul nostru, mai mult decât atât, ne pot compromite atingerea acelei imunităţi de grup, pe care ne dorim cu toţii s-o atingem, tocmai pentru a stopa şi a diminua efectele nocive ale pandemiei”, a spus, joi, în cadrul unei conferințe de presă, Valeriu Gheorghiță.

Anunțul EMA

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat miercuri că a găsit o potenţială legătură între vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca împotriva noului coronavirus şi probleme rare de coagulare a sângelui la adulţii care au fost inoculaţi cu acest ser, precizând că a luat în considerare toate dovezile disponibile până în prezent, relatează Reuters, citat de Agerpres.

„O explicaţie plauzibilă pentru combinaţia de cheaguri de sânge şi număr scăzut de trombocite este un răspuns imun, care conduce la o afecţiune similară cu cea observată uneori la pacienţii trataţi cu heparină”, a anunţat EMA într-un comunicat, precizând însă că beneficiile aduse de vaccinul AstraZeneca prevalează în continuare în faţa riscurilor medicale.

Ce decizii au luat alte țări după anunțul EMA

Spania a anunţat miercuri că rezervă vaccinul dezvoltat de AstraZeneca pentru persoanele de peste 60 de ani, a anunțat AFP, citată de Agerpres.

Suedia va continua să administreze vaccinul numai persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani.

Serbia a anunţat, joi că, în urma evaluării concluziilor EMA cu privire la siguranţa vaccinului AstraZeneca, serul produs de compania anglo-suedeză nu va fi administrat persoanelor cu vârsta sub 60 de ani.

Franţa a rezervat vaccinul pentru persoanele cu vârsta de peste 55 de ani, iar Italia, Germania şi Olanda pentru cele de peste 60 de ani, potrivit sursei citate.

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „România continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă. Ce decizii au luat alte țări după confirmarea legăturii între acest ser și cazurile de tromboze”

  1. Nazism mascat, sub aura ” necesitatii” imunizarii si protectiei populatiei de ” virusul ” malefic , care bantuie si noaptea mai ales dupa ora 22. Unde sunt domnii alesii ai poporului , sa se opuna acestei forme de dictatura mascata , sub ” umbrela ” pandemiei, doar suntem domnule in asa zisa ” democratie ” a lui ” Stan si Bran ” .Se pare ca ” banul ” este ” ochiul dracului ” si nu are culoare politica.

Comentariile sunt închise.