Deputații au respins proiectul de lege privind înființarea Muzeului Naţional al Victimelor Comunismului

Propunerea legislativă privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Muzeului Naţional al Victimelor Comunismului a fost respinsă, marți, în Camera Deputaților, anunță Agerpres.

S-au înregistrat 278 de voturi pentru respingere şi 26 de voturi împotriva respingerii proiectului de lege.

Potrivit sursei citate, liderul deputaţilor AUR, George Simion, a cerut de la microfon adoptarea proiectului, fiind astfel respectată memoria deţinuţilor politici, respectiv istoria recentă a ţării.

Totodată, deputatul AUR Ilie-Alin Coleşa a declarat că acest muzeu ar trebui denumit „muzeu naţional asupra biruinţei comunismului”, spunând că astfel de muzee ar trebui făcute în toate locurile în care aceşti oameni au suferit şi au biruit.

„Însă noi ce facem? La Piteşti clădirile s-au înstrăinat, osemintele s-au aruncat la gunoi. La Târgu Ocna cimitirul s-a extins peste vechile gropi, osemintele au fost aruncate la gunoi. La Aiud cimitirul s-a extins peste vechile morminte neidentificate, construindu-se peste ele coteţe pentru porci. Asta facem noi cu martirii, mărturisitorii, eroii şi sfinţii noştri”, a spus deputatul AUR.

Preşedintele Comisiei de cultură, Iulian Bulai (USR PLUS), a arătat că „în Parlament pot fi diferite legi care iniţiază diferite proiecte”, scrie sursa citată.

„Din experienţa mea scurtă, dar relevantă, este foarte greu să creezi în România instituţii doar pentru că te obligă Parlamentul. E greu să faci autostrăzi, pentru că a dat Parlamentul o lege. În altă ordine de idei, Fortul 13 este un spaţiu valoros al tuturor celor care au suferit în urma comunismului şi a altor dictaturi din România. Acest spaţiu trebuie păstrat, acolo trebuie să se facă un muzeu. (…) Fortul 13 trebuie salvat, dar nu putem face asta printr-o lege pentru că nu aşa se creează instituţii în România, dacă nu sunt asumate de Guvern”, a afirmat Iulian Bulai. Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor a motivat, între altele, că, potrivit legii speciale, înfiinţarea muzeelor şi a colecţiilor publice, indiferent de forma de constituire, necesită parcurgerea unor etape procedurale şi îndeplinirea unor condiţii. În calitate de primă Cameră sesizată, Senatul a respins iniţiativa legislativă în şedinţa din 23 octombrie 2017.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „Deputații au respins proiectul de lege privind înființarea Muzeului Naţional al Victimelor Comunismului”

Comentariile sunt închise.