Certificatul digital privind Covid urmează să fie implementat pe întreg teritoriul Uniunii Europene, inclusiv în România, începând din iulie, fiind propuse forme diferite în funcție de categoria de persoane pentru care se eliberează acest document.
Certificatul va fi emis și de România, miercuri fiind realizată prima testare privind interconectarea cu grupul de lucru european.
Anunțul a fost făcut, prin intermediul unui comunicat de presă, de către Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), responsabil cu dezvoltarea sistemului informatic care va gestiona certificatul covid.
Într-un limbaj destul de tehnic, STS a salutat acest eveniment, despre care a spus că „s-a realizat cu succes”.
Ce conține certificatul Covid
Certificatul digital UE conține date de identificare esențiale – numele și prenumele, data nașterii, statul membru emitent, date medicale privind categoria pentru care se emite documentul, precum și un identificator unic al certificatului.
Propunerile UE privind forma certificatelor pentru cele trei tipuri de situații:
- persoane vaccinate;
- persoane recuperate după COVID ;
- persoane care au un test negativ în ultimele 72 de ore.
Potrivit sursei citate, pentru implementarea certificatelor digitale UE în țara noastră, STS a realizat infrastructura de comunicații și sistemul informatic care permit interconectarea cu gateway-ul european. În cadrul testului de miercuri s-a realizat upload-ul cheii publice a certificatului DSC (document signing certificate) în gateway-ul UE (DGCG) pentru centralizare.

- Banca austriacă Raiffeisen Bank confirmă că are probleme cu unele plăți în România. Pe rețelele sociale circulă informații privind întârzieri de salarii - 16 decembrie 2022
- Grupul psaltic „Tronos” al Patriarhiei, concert de colinde și cântece patriotice la Parlament. Senatorul Claudiu Târziu: Românii încă mai simt fiorul mistic - 16 decembrie 2022
- UPDATE/ Campanie de comemorare a eroilor Revoluției din 1989, CENZURATĂ de la difuzare. Răspunsul magazinului Cocor București - 15 decembrie 2022