Summitul de la Porto: Polonia și Ungaria resping categoric „egalitatea de gen”, președintele Klaus Iohannis o anunță drept o prioritate

În timp ce Polonia şi Ungaria au respins includerea expresiei „egalitate de gen” în declaraţia finală a summitului european de la Porto, președintele Klaus Iohannis, prezent la eveniment, o anunță drept o prioritate.

Polonia şi Ungaria s-au opus includerii expresiei „egalitate de gen” în declaraţia pe care o vor adopta sâmbătă liderii statelor UE la summitul european ce se desfăşoară începând de vineri la Porto, au informat, vineri, agențiile de presă internaționale citate de Agerpres.

Potrivit sursei citate, un diplomat european a precizat că opoziţia guvernelor conduse de Viktor Orban şi Mateusz Morawiecki faţă de „egalitate de gen” se explică prin faptul că în opinia lor se favorizează „un spaţiu pentru drepturile LGBT, lucru faţă de care ele (Polonia şi Ungaria n.red) se opun ferm, întrucât afirmă că aceasta le-ar putea distruge ţesutul propriilor societăţi creştine”.

Pe de altă parte, președintele României, Klaus Iohannis, prezent la eveniment, a enumerat „egalitatea de gen” printre prioritățile momentului.

„Este extrem de important să ne întâlnim acum, fiindcă pandemia nu afectează doar sănătatea oamenilor şi economiile. Afectează şi structura socială. Vrem să abordăm toate aceste chestiuni uniţi şi vrem să găsim soluţii europene. Sunt foarte multe domenii unde putem să intervenim împreună. Aş menţiona poate doar câteva: evident, locuri de muncă, educaţie, şanse egale, egalitatea de gen şi aşa mai departe, pensii, salarizare – toate acestea vin într-un pachet foarte mare de care ne vom ocupa”, a declarat Klaus Iohannis, potrivit Administrației Prezidențiale.

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost