Casa partizanilor Șușman, reconstruită și transformată în Memorial pentru cinstirea memoriei luptătorilor anticomuniști

Memoria familiei Șușman și a luptătorilor anticomuniști de la Răchițele va fi cinstită printr-o inițiativă extraordinară, anume reconstruirea casei, demolată de comuniști, și transformarea ei într-o Casă Memorială.

Proiectul „Versantul Partizanilor din Apuseni” își propune reconstruirea casei Șușman, o familie simbol pentru lupta anticomunistă din România.

Sursa foto: Napoca News

„Versantul Partizanilor” este un proiect care vrea să spună povestea familiei Șușman și a luptătorilor anticomuniști de la Răchițele, jud. Cluj, din anii ’40 și ’50. O poveste despre prețul libertății și al democrației, despre principii și curaj, despre onoare și moarte eroică, anunță TVR1.

De asemenea, se dorește construirea unei șuri și a unei cazemate, locuri unde se ascundeau, în acele vremuri, luptătorii anticomuniști.

Grupul Teodor Şuşman

Grupul de partizani „Teodor Şuşman” a reprezentat unul dintre cele mai importante repere ale rezistenţei anticomuniste româneşti din anii 1950.

Denumirea grupului a fost dată de familia Şuşman din comuna Răchiţele, județul Cluj, care a avut un rol determinant pe tot parcursul evenimentelor desfăşurate în zona Munţilor Vlădeasa din Apuseni, în perioada 1948 -1958, scrie Napoca News.

Foto: Teodor Șușman, primar în perioada interbelică

Potrivit sursei citate, Teodor Şuşman a fost un primar în perioada interbelică şi un om harnic. O familie întreagă – Şuşmanii – cu preţul vieţii au luptat cu arma în mână împotriva instaurării comunismului în ţara noastră.

În data de 2 februarie 1958, fraţii Teodor şi Avisalon Şuşman, fiii fostului primar din Răchiţele, au fost depistaţi şi blocaţi într-o şură din satul Traniş, unde au fost asediaţi. Aceştia au luptat şi căzut vitejeşte.

Pentru că nu au reuşit să îi înfrângă, securiştii au dat foc şurii. În urma autopsiei, medicul Securităţii a stabilit că „bandiţii au ars de vii”.

Eroul Teodor Şuşman, descoperit de cercetătorii Ghiţă Petrov şi Marius Oprea în 2011, este îngropat la Doda Pilii şi aşteaptă să i se alăture trupurile negăsite încă ale feciorilor săi.

Toader şi Avisalon Şuşman făceau parte dintr-un grup de rezistenţă anticomunistă şi erau, aşadar, consideraţi duşmani ai sistemului, urmând pilda tatălui. Împreună cu alte persoane, cei doi tineri s-au organizat într-un grup de rezistenţă anticomunistă condus chiar de tatăl lor, Teodor Şuşman.

Au rezistat timp de zece ani, însă au fost descoperiţi de Securitate într-o gospodărie aflată pe Dealul Nincii din judeţul Cluj. Fraţii Şuşman au fost descoperiţi în dimineaţa zilei de 2 februarie 1958, ascunşi într-un grajd. După un schimb de focuri ce a durat două ore, ofiţerii Securităţii au decis să incendieze clădirea. Tinerii au ars de vii, dar trupurile lor au fost îngropate o săptămână mai târziu.

Acești moți din Munții Apuseni au oferit lo ecție de demnitate și eroism Europei, o mostră de rezistență armată împotriva instaurării comunismului. Traian Susman, ultimul fiu al luptatorului anticomunist Teodor Susman din Rachitele, s-a stins din viata la varsta de 85 de ani, duminica, pe 17 octombrie 2010.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost