Jumătate dintre copii nu închid telefonul când mănâncă (studiu)

Un studiu realizat pe un eșantion de 2.000 de copii din Iași a scos la iveală o realitate îngrijorătoare privind obiceiurile copiilor din timpul mesei.

Chestionarul a urmărit obiceiurile şi atitudinile de viaţă: ritmurile meselor, somnului, activităţi fizice, practici de igienă.

Studiul a arătat că două treimi dintre copiii intervievaţi nu au un program regulat al meselor, însă 85% dintre ei iau zilnic prânzul, scrie Ziarul de Iași.

Totodată, aproape jumătate dintre copii au răspuns că iau câte o gustare între mese de două ori pe zi, 25% dintre ei au spus că o dată pe zi, iar 21% au spus că iau gustări de trei ori pe zi.

Majoritatea copiilor se spală înainte de masă, iar jumătate dintre copii nu sunt siguri că pot închide televizorul sau telefonul în timpul mesei.

Tot în cadrul activităţii de evaluare a statusului nutriţional s-a urmărit măsurarea greutăţii, înălţimii şi circumferinţei abdominale.

„Evoluţia anuală a prevalenţei supraponderalităţii în mediul urban la copiii evaluaţi s-a menţinut constantă în perioada 2017 – 2020, dar în mediul rural, procentul de copii supraponderali a crescut cu 14% în 2020“, au mai precizat iniţiatorii proiectului.

„Este foarte îngrijorător“, spun autorii studiului.

Studiul face parte din programului „Traista cu sănătate”, inițiat, la Iași, în 2012, de prof. univ. dr. Veronica Mocanu. Acesta este un program educaţional, dedicat copiilor şi familiilor lor, care promovează un stil de viaţă sănătos, cu respectarea tradiţiilor locale.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost