Cruce în memoria românilor deportați de sovietici, ridicată în localitatea Buda Mică din Ținutul Herța

În curtea Bisericii „Tuturor Sfinților” din localitatea Buda Mică, Ținutul Herța, a fost sfințită o cruce, ridicată de enoriași în memoria românilor deportați de sovietici, informează Agenția BucPress din Cernăuți.

Românii din Buda Mică, sub îndrumarea părintelui paroh Ioan Petro, au înălțat rugăciuni pentru românii care au căzut victime crimelor regimului total-sovietic, scrie sursa citată.

Prima biserică din acest sat a fost construită din lemn la 5 iulie 1754 de paharnicul Constantin Holban. A fost refăcută în 1818 de fiul paharnicului Constantin – vistiernicul Damian Holban.

Biserica nouă a fost sfințită la 29 iulie 1818 de Atanasie, protopopul de Herța. Enoriașii acestei biserici au decis în 2018, în anul împlinii a 200 de ani de la ctitorire, să inițieze o reparație și o modernizare a bisericii renumitei familii Holban și după finalizare să celebreze frumoasa aniversare a Bisericii „Tuturor Sfinților” din Buda Mică.

În septembrie 2019 în acest sat pitoresc din raionul Herța, regiunea Cernăuți, un sobor de preoți, în frunte cu IPS Meletie, Mitropolitul Cernăuțiului și Bucovinei, a sfințit Biserica „Tuturor Sfinților” din localitate, în semn de celebrare a împlinirii celor 200 de ani de la ctitorire.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost