Senatorul Claudiu Târziu (AUR), președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României, a întreprins, în intervalul 26-27 iunie, o vizită de lucru în cuprinsul Episcopiei de Bălți, fostă a Hotinului, pentru a se documenta la fața locului asupra problematicii acestei eparhii constitutive a Mitropoliei Basarabiei.
În cadrul vizitei, senatorul Claudiu Târziu a avut o discuție cu Preasfințitul părinte Antonie, Episcopul de Bălți, convenind asupra unei colaborări dintre episcopie și Comisia pentru românii de pretutindeni din Senat.
„Am consultat Statutul de organizare și funcționare a Episcopie de Bălți, ca sufragană a Mitropoliei Basarabiei, și constatăm cu satisfacție faptul că această eparhie este una transfrontalieră, la ea putând adera benevol comunități ortodoxe din nordul istoric al Basarabiei, din fostul județ Hotin, cuprins astăzi parțial în regiunea Cernăuți. Am venit de la București la Bălți pentru a vă cunoaște personal și pentru a lua act pe viu de situația și problematica acestei eparhii poziționate strategic pe harta Ortodoxiei românești. Vă felicităm pentru realizările obținute în ultimii trei ani de când această episcopie vă are în frunte ca ierarh canonic. Ne bucurăm că faptele vă recomandă ca pe un urmaș demn al înaintașilor Preasfinției voastre în scaun: episcopii Visarion Puiu, Tit Simedrea și Partenie Ciopron, care au păstorit aici între 1923 și 1944. Sunt convins că vom putea dezvolta o colaborare intensă în serviciul binelui comun și al interesului național”, a menționat senatorul Claudiu Târziu în discuția cu Preasfințitul Antonie, Episcopul de Bălți.
Episcopia de Bălți, fostă a Hotinului, este una din cele 14 eparhii externe ale Bisericii Ortodoxe Române și cuprinde canonic 3 din cele 11 județe ale României anexate de către URSS în iunie 1940 (județele interbelice Bălți, Hotin și Soroca sau municipiul Bălți și actualele raioane Edineț, Dondușeni, Drochia, Fălești, Florești, Glodeni, Ocnița, Râșcani, Sângerei, Soroca din Republica Moldova și Hotin din regiunea Cernăuți).
Tot cu ocazia acestei deplasări peste Prut, senatorul Claudiu Târziu a adus un pios omagiu eroilor români care au căzut în 1941 în luptele pentru dezrobirea Basarabiei și își zac somnul de veci în Cimitirul militar de onoare din localitatea Tabăra, Orhei.
„Eroii noștri de aici și din foarte multe ale locuri din Basarabia, Nordul Bucovinei și ținutul Herța și-au jertfit viața pe altarul Patriei, pentru unitatea, libertatea și demnitatea poporului român. Pe jertfa lor se sprijină speranța noastră în refacerea unității distruse a neamului românesc. Ne facem astăzi datoria sfântă de a-i pomeni după cuviință, creștinește, pe eroii noștri căzuți aici. Cei care dorm aici sub glia românească a sfintei Basarabii sunt vlăstare tinere, ostași născuți în toate colțurile României Mari. Această geografie a jertfei eroilor de la Tabăra preînchipuie viitoarea hartă a Lumii Românești reîntregite”, a spus, între altele, senatorul Claudiu Târziu, în cuvântul său omagial rostit înaintea ceremonialului de depunere a coroanelor și jerbelor de flori la monumentul eroilor români de la Tabăra.
La eveniment au participat de asemenea mai mulți parlamentari din România aleși pe listele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR): deputații Boris Volosatîi și Dumitru Viorel Focșa, senatorii Andrei Hangan, Gheorghe Adrian Cătană și Sorin-Cristian Mateescu, cărora li s-au alăturat reprezentanți ai autorităților publice locale, lideri politici din Republica Moldova, precum și români din localitățile învecinate.
La Cimitirul Eroilor Români de la Tabăra, Orhei, sunt înhumați aproape 90 de ostași originari din toate colțurile României.
- Europarlamentarul Claudiu Târziu (AUR): România trebuie să solicite CE suspendarea de urgență a importurilor de ouă din Ucraina, așa cum a făcut și Bulgaria - 3 octombrie 2024
- Ministrul Agriculturii, reacție seacă și întârziată la importurile de ouă din Ucraina: Este nevoie de o intervenţie a Comisiei Europene - 3 octombrie 2024
- Președintele Parlamentului georgian a PROMULGAT legea care interzice propaganda LGBT, trecând peste refuzul președintelui țării - 3 octombrie 2024