19 ani de la recunoașterea oficială a Mitropoliei Basarabiei de către Republica Moldova. Senatorul Claudiu Târziu (AUR): O reparație istorică și canonică pentru frații noștri din cel de-al doilea stat românesc

Vineri, 30 iulie, s-au împlinit 19 ani de când autoritățile din Republica Moldova au recunoscut Mitropolia Basarabiei.

Prezent la slujba de mulțumire și conferința aniversară, în orașul Bălți, co-președintele AUR, senatorul Claudiu Târziu, a spus că recunoașterea oficială a reprezentat „o reparație istorică și canonică pentru frații noștri din cel de-al doilea stat românesc”.

La final, senatorul Claudiu Târziu a primit de la Preasfințitului Părinte Episcop Antonie cea mai înaltă distincție pentru mireni a Episcopiei Ortodoxe de Bălți, Crucea Bălțeană.

Context

La 30 iulie 2002, Mitropolia Basarabiei și‑a redobândit dreptul mult așteptat de a funcționa, prin recunoașterea de către autoritățile Republicii Moldova, scrie Ziarul Lumina

Mitropolia Basarabiei a fost creată după Marea Unire de la 1918 prin ridicarea Arhiepiscopiei de Chişinău la rangul de Mitropolie. Decizia înfiinţării a fost luată în Sinodul Bisericii Ortodoxe Române din 15 noiembrie 1923. Organizarea propriu‑zisă s‑a făcut prin legea de organizare a Bisericii Ortodoxe Române din 1925. Ahiepiscopul de Chișinău, Gurie Grosu, a fost ridicat la rangul de Mitropolit al Basarabiei, pe 21 aprilie 1928. La acea dată, jurisdictia Mitropoliei Basarabiei cuprindea Arhiepiscopia Chişinăului, Episcopia Hotinului şi Episcopia Cetăţii Albe – Ismail.

În timpul ocupaţiei sovietice din 1940‑1941 şi mai apoi sub regim sovietic, din 1944 până în 1992, Mitropolia Basarabiei şi‑a încetat activitatea, fiind înlocuită cu structură necanonică – Eparhia Chişinăului, sub autoritatea Patriarhiei Moscovei şi a întregii Rusii.

Biserica Ortodoxă Română nu a recunoscut niciodată trecerea Basarabiei sub autoritatea canonică a Patriarhiei Ruse.

Ca răspuns la cererile Adunării eparhiale din 14 septembrie 1992, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române din 19 decembrie 1992 a hotărât reactivarea Mitropoliei Basarabiei. Mitropolia Basarabiei a fost înregistrată oficial de Guvernul Republicii Moldova la 30 iulie 2002.

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost