Vineri, 30 iulie, s-au împlinit 19 ani de când autoritățile din Republica Moldova au recunoscut Mitropolia Basarabiei.
Prezent la slujba de mulțumire și conferința aniversară, în orașul Bălți, co-președintele AUR, senatorul Claudiu Târziu, a spus că recunoașterea oficială a reprezentat „o reparație istorică și canonică pentru frații noștri din cel de-al doilea stat românesc”.
La final, senatorul Claudiu Târziu a primit de la Preasfințitului Părinte Episcop Antonie cea mai înaltă distincție pentru mireni a Episcopiei Ortodoxe de Bălți, Crucea Bălțeană.
Context
La 30 iulie 2002, Mitropolia Basarabiei și‑a redobândit dreptul mult așteptat de a funcționa, prin recunoașterea de către autoritățile Republicii Moldova, scrie Ziarul Lumina
Mitropolia Basarabiei a fost creată după Marea Unire de la 1918 prin ridicarea Arhiepiscopiei de Chişinău la rangul de Mitropolie. Decizia înfiinţării a fost luată în Sinodul Bisericii Ortodoxe Române din 15 noiembrie 1923. Organizarea propriu‑zisă s‑a făcut prin legea de organizare a Bisericii Ortodoxe Române din 1925. Ahiepiscopul de Chișinău, Gurie Grosu, a fost ridicat la rangul de Mitropolit al Basarabiei, pe 21 aprilie 1928. La acea dată, jurisdictia Mitropoliei Basarabiei cuprindea Arhiepiscopia Chişinăului, Episcopia Hotinului şi Episcopia Cetăţii Albe – Ismail.
În timpul ocupaţiei sovietice din 1940‑1941 şi mai apoi sub regim sovietic, din 1944 până în 1992, Mitropolia Basarabiei şi‑a încetat activitatea, fiind înlocuită cu structură necanonică – Eparhia Chişinăului, sub autoritatea Patriarhiei Moscovei şi a întregii Rusii.
Biserica Ortodoxă Română nu a recunoscut niciodată trecerea Basarabiei sub autoritatea canonică a Patriarhiei Ruse.
Ca răspuns la cererile Adunării eparhiale din 14 septembrie 1992, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române din 19 decembrie 1992 a hotărât reactivarea Mitropoliei Basarabiei. Mitropolia Basarabiei a fost înregistrată oficial de Guvernul Republicii Moldova la 30 iulie 2002.

- Zilele Culturii și Spiritualității la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Părintele Nicolae Steinhardt, comemorat la 102 ani de la naștere - 29 iulie 2024
- „Carnea cultivată” în laborator, tot mai aproape de autorizare pentru comercializare în UE - 28 iulie 2024
- Părintele mărturisitor Constantin Voicescu, pomenit, duminică, la Mănăstirea Cernica - 27 iulie 2024