Procesiune la Biserica „Sfântul Pantelimon” Foişorul de Foc din București. Icoana Sf. Calinic, pictată de părintele Sofian Boghiu, scoasă spre închinare

Sfintele moaște şi icoana Sfântului Ierarh Calinic, zugrăvită de părintele Sofian Boghiu, împreună cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, vor fi purtate în procesiune în seara zilei de luni, 26 iulie 2021, cu prilejul cinstirii ocrotitorului spiritual al Bisericii „Sfântul Pantelimon”‑Foişorul de Foc din Capitală, anunță Ziarul Lumina.

Hramul lăcaşului de închinare va începe cu slujba Vecerniei, Litiei și Acatistului, după care va urma procesiunea cu candele aprinse pe străzile din împrejurimi, fiind purtate cele două racle și icoanele celor doi sfinți.

La final, acestea vor fi aşezate împreună spre cinstire, racla de la Mănăstirea Cernica rămânând la Biserica „Sfântul Pantelimon”‑Foişorul de Foc pe parcursul zilei de marţi, 27 iulie, când vor fi oficiate Utrenia, Sfânta Liturghie şi Parastasul pentru ctitori.

Potrivit sursei citate, în ziua de 31 mai 2021, la biserica „Sfântul Pantelimon” a fost descoperită o importantă însemnare pe una dintre cărțile de cult ale parohiei, însemnare care îl atestă pe părintele arhimandrit Sofian Boghiu ca autor al unei icoane cu chipul Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, contemporanul părintelui Ioan de la Silvestru, ctitorul Bisericii „Sfântul Pantelimon”.

În acest loc şi‑au găsit adăpost şi revoluționarii lui Tudor Vladimirescu și Iancu Jianu.

Canonizarea sfântului a învins Securitatea

La 23 octombrie 1955, într-o duminică, pornea de la Biserica „Sfântul Pantelimon” spre Mănăstirea Cernica o impresionantă procesiune cu zece episcopi, mitropoliţi şi arhierei ortodocşi din alte ţări, ierarhii Sinodului Bisericii noastre, în frunte cu patriarhul Justinian, peste 300 de stareţi de mănăstiri, vicari eparhiali, consilieri, protopopi, preoţi, sute de călugări şi călugăriţe şi o mare de credincioşi care urmau să participe la slujba de canonizare a Sfântului Ierarh Calinic, scrie Ziarul Lumina.

Stăteau oamenii pe câmp în genunchi. Veniseră până şi părinţii de la Frăsinei, iar maicile de la Pasărea au mers toată noaptea prin pădure ca să ajungă la timp.

Securiştii erau pe acoperişurile clădirilor din mănăstire, prin copaci, printre oameni.

Cu o zi înainte, sfintele moaşte, scoase din mormântul din pridvor, fuseseră aşezate în raclă.

„Efrem, Mitropolitul Basarabiei, ungea fiecare os cu mir. Eu le ştergeam cu procoveţe, iar părintele Augustin Mateescu, eclesiarhul, le aşeza în raclă. Peste noapte, a venit autopsierul pentru a le aşeza în poziţie anatomică”, povestea cu ani în urmă părintele Nicodim Bujor.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost