Adevăr și mistificare. Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, NU a refuzat marșul LGBT, ci locația acestuia. USRPLUS solicită Bucureștiului să adere la culorile „toleranței”

Marșul homosexualilor a devenit subiectul zilei de vineri, imediat după ce în spațiul public s-a vehiculat informația- eronată, după cum s-a dovedit ulterior- potrivit căreia primarul general Nicușor Dan ar fi interzis parada LGBT din Capitală, veste ce a inflamat spiritele și a declanșat un val de reacții, atât în tabăra progresistă, cât și în cea conservatoare.

În cursul dimineții de vineri, Asociația ACCEPT- organizație ce reprezintă drepturile homosexualilor din România- a anunțat că Primăria Municipiului București boicotează organizarea marșului LGBT.

„Pentru prima dată în ultimii 15 ani, Primăria Municipiului București boicotează organizarea Marșului Bucharest Pride, la doar o săptămână înainte de eveniment, a anunțat vineri Asociația ACCEPT. Asociația va organiza de la ora 12 o conferință de presă, în fața sediului primăriei,  în care se vor prezenta detalii legate de acest boicot”, a anunțat Asociația ACCEPT, după cum a informat G4Media.

Tot vineri, în jurul prânzului, organizatorii evenimentului au protestat în fața Primăriei Generale.

Imediat după comunicatul Asociației ACCEPT, Primăria Generală a transmis, tot printr-un comunicat de presă, că s-au oferit mai multe opțiuni Asociației ACCEPT pentru organizarea marșul „Bucharest PRIDE” 2021.

„Calea Victoriei, locul în care s-a desfășurat marșul în anii precedenți are ”deja o densitate importantă de oameni”, fapt care ”reduce posibilitatea organelor de ordine să îi protejeze pe manifestanți”, scrie în motivare. Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice a propus ca „Marșul Bucharest PRIDE” să fie organizat fie în aceeași locație dar într-o altă zi, fie în aceeași zi dar într-o altă locație, pe Șoseaua Kiseleff sau pe Bulevardul Magheru, cu un număr de participanți adaptat condițiilor sanitare actuale și cu respectarea normelor curente privind adunările publice.

Menționăm că organizatorii „Marșului Bucharest PRIDE” au solicitat aprobarea unui eveniment cu 10.000 de participanți, fapt care contravine Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență, care prevede o limită superioară de 500 de participanți la mitinguri și demonstrații. Reprezentanții Asociației ACCEPT au respins pentru moment alternativele prezentate pentru organizarea evenimentului propus”, se preciza în  comunicat, potrivit sursei.

Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din București rămâne deschisă pentru noi discuții cu reprezentanții Asociației, în speranța ajungerii la o poziție comună, se mai arăta în comunicat.

În orele următoare, a urmat un val de reacții, în care actorii zilei- Nicușor Dan, respectiv susținătorii LGBT- au fost aplaudați, boicotați, victimizați, încurajați, etc- de la caz la caz, în funcție de cum s-a transmis și înțeles informația.

Reacțiile nu au întârziat să apară, după cum era de așteptat, nici de la Bruxelles, europarlamentarul USR PLUS, Nicu Ștefănuță, anunțând, pe Facebook, că marșul LGBT trebuie să aibă loc în siguranță.

„După revolta societății împotriva legii homofobe maghiare, a zonelor libere poloneze LGBTI și a altor cazuri de homofobie, autoritățile de la București ar trebui să profite de această ocazie pentru a-și arăta adevăratele culori, culorile toleranței și incluziunii”, a scris, pe Facebook, Nicu Ștefănuță.

La sfârșitul zilei, Asociația ACCEPT a anunțat că marșul se va desfășura sâmbătă, 14 august 2021, pe Calea Victoriei, chiar și fără autorizație de la Primăria Generală, sfidând astfel autoritățile.

Ca reacție, Primăria Generală a transmis, printr-un comunicat de presă, Asociația ACCEPT la un nou dialog pentru desfășurarea în condiții de legalitate a marșului „Bucharest PRIDE” 2021, luni, 09 august, ora 14.00, a anunțat G4Media.

 

 

 

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


3 comentarii la „Adevăr și mistificare. Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, NU a refuzat marșul LGBT, ci locația acestuia. USRPLUS solicită Bucureștiului să adere la culorile „toleranței””

Comentariile sunt închise.