România se confruntă cu o mare problemă în ceea ce privește terenurile agricole, existând riscul ca peste 7 milioane de hectare de teren arabil să fie deținute de străini în următorii ani, autoritățile fiind incapabile să găsească o soluție care să împiedice înstrăinarea pământului românesc.
Această neputință este confirmată chiar de ministrul Agriculturii, Adrian Oros. Aflat, vineri, la Oradea, ministrul Oros a anunțat că în Parlament se lucrează la modificarea Legii 17/2014 privind vânzarea terenurilor agricole din extravilan.
Ministrul a recunoscut că România se confruntă cu problema vânzării terenurilor agricole, dar consideră că „oprirea vânzării terenurilor agricole către străini nu se va putea întâmpla niciodată”.
„După ştiinţa mea, atât Legea 17, cât şi Legea cadastrului sunt în proces legislativ. La Legea 17 se încearcă armonizarea şi deblocarea tranzacţiilor apărute în noiembrie. Atunci a apărut o lege care a fost dezbătută vreo trei-patru ani, dar a fost trecută brusc în Parlament şi care a blocat vreo 70.000 de tranzacţii, fără să rezolve ceea ce legea îşi propunea – cel puţin declarativ – adică să oprească vânzarea terenurilor către străini.
Orice cetăţean alfabetizat ştie că acest lucru nu se va putea întâmpla niciodată, pentru că dintotdeauna, străinii, sub forma societăţilor comerciale, au cumpărat teren şi în continuare cumpără prin societăţi comerciale româneşti pe care apoi le preiau.
Singura soluţie care ar putea rezolva această vânzare ar fi ca statul să treacă ca preemptor de gradul doi, deci după rudele apropiate, statul ar trebui să cumpere acele terenuri pe care ar trebui apoi să le concesioneze fermierilor români ca să oprească acest fenomen. Se lucrează la lege ca să fie simplificată. Legea cadastrului este în faza finală, iar în septembrie, în primele săptămâni ale noii sesiuni se va finaliza”, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, potrivit Agerpres.
Organizațiile din sectorul agricol au avertizat, în mod repetat, asupra riscului ca 7 milioane de hectare de teren arabil, din cele 9,4 milioane ha, să fie deținute de străini, până în 2030, după cum a relatat RostOnline.
- După Germania și Franța, Suedia reintroduce controlul la frontiera internă. Anunțul MAE - 8 noiembrie 2024
- ANSVSA înăsprește regulile pentru țăranii români. Ce condiții trebuie să îndeplinească cei care vor să vândă zacuscă și dulceață din gospodărie - 8 noiembrie 2024
- Cea mai scumpă achiziție din istoria Armatei României, aprobată de Guvern. Planul pentru cumpărarea avioanelor F-35 din SUA cu 6,5 miliarde de dolari este trimis de urgență în Parlament - 8 noiembrie 2024
Noi nu ne vindem țara, o dăm și gratis..