Riscăm ca 7 milioane de hectare de teren arabil să fie deținute de străini, până în 2030

Dacă se aprobă în forma inițială a proiectul legislativ L 107/2021 pentru modificarea Legii nr. 17/2014 privind reglementarea vânzării terenurilor agricole situate în extravilan, riscăm ca 7 milioane de hectare de teren arabil, din 9.4 milioane de ha, să fie deținute de străini, avertizează organizațiile din sectorul agricol, informează R3Media.

„Este foarte important pentru asigurarea securității alimentare și suveranității teritoriale a României, să rămână în vigoare obligația cumpărătorilor și/sau acționarilor persoanelor juridice care intenționează să achiziționeze teren extravilan agricol, de a avea domiciliul pe teritoriul național, cu minimum 5 ani înainte de tranzacție, preluată după modelul francez unde există această obligație pentru minimum 7 ani.

Totodată, în Germania, pentru a preveni specula cu terenuri agricole, preluate de către fondurile de investiții, s-a introdus obligația impozitării cu 80 % a diferenței de preț, dacă se vinde terenul mai devreme de 10 ani.

În România, există în legea în vigoare, obligația impozitării cu 80 % a diferenței de preț, dacă se vinde terenul mai devreme de 8 ani, de la momentul achiziției, la momentul vânzării”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România ,,PRO AGRO” și de Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – ,,UNCSV” , potrivit sursei citate.

Toate consultările și schimbările de legislație cu privire la acest subiect au fost îndreptate împotriva terenului agricol pentru ceea ce este: resursa strategica de interes național, invocându-se în schimb limitarea dreptul de proprietate care este de fapt, doar de „exploatare” al acest bun, se precizează în comunicat.

Comunicatul este semnat de Ionel ARION, Președinte Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România – ,,PRO AGRO”, respectiv de Mircea Băluță, Președinte Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – ,,UNCSV”.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost